Čistoća će otpad, umjesto na odlagališta, predavati na obradu CE-ZA-R-u?

| 27.3.2023. u 15:02h | Objavljeno u Aktualno

Zagrebačka tvrtka CE-ZA-R, koja je članica C.I.O.S. grupe koja u sastavu ima i MBO postrojenje u Brezju, jedina je dostavila ponudu u postupka javne nabave usluge obrade i zbrinjavanja neopasnih otpadaka i neopasnog otpada, koji je pokrenula varaždinska Čistoća krajem siječnja, a njezina je ponuda od 1,2 milijuna eura (bez PDV-a) krajem prošlog tjedna i odabrana.

Predmet nabave bila je usluge obrade miješanog komunalnog otpada, kojeg Čistoća prilikom obavljanje javne usluge prikupi tijekom godine dana. U dokumentaciji se navodi da se radi o šest tisuća tona, što znači da bi se tona zbrinjavanja plaćala 200 eura, nakon što se sklopi ugovor.

I prije sklapanja ugovora, novi način zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada komentirali su u NL Ivana Čehoka, ukazujući da je cijena zbrinjavanja do sada bila oko 100 eura/tona jer se otpad zbrinjavao na deponij, a novom odlukom će cijena porasti prosječno za 40 kuna, odnosno za kućanstva s dva odvoza mjesečno s 96 eura na 123 eura, a zgradama s prosječno 4 odvoza sa 138 na 189 eura.

-Tako je farsa sa SDP-ovim lažima završena: do prije samo godinu dana proklinjali su MBO, smatrali ga tehnološki zastarjelim, napadali svakoga tko bi predložio samo da se razmisli o zbrinjavanju bala u MBO postrojenju, optuživali da je to pljačka. Sad, ne samo da će balirani otpad u MBO, nego će i svježi otpad tamo i to po dvostruko većoj cijeni nego što je u sadašnjem cjeniku. Kad smo se mi 2020. uopće drznuli pomisliti da bi se ponovno mogle vratiti samo dvije kante za otpad i raspisati natječaj koji bi uključivao i mogućnost zbrinjavanja u MBO-u, napali su nas upravo Bosilj i Budimo grad i optuživali da će cijena porasti. Sada donose odluku daleko od očiju javnosti, navode u NL Ivana Čehoka te dodaju da su u Poljani velike količine otpada, a investicija u sortirnicu kasni, dok posebno drže spornim što je brat dogradonačelnika, koji je zaposlen u Čistoći, oštetio kamion prilikom prikupljanja otpada.