"Činjenice opovrgavaju tvrdnju da pravosuđe ne šalje počinitelje u zatvor" Foto: VV arhiva / ilustracija

"Činjenice opovrgavaju tvrdnju da pravosuđe ne šalje počinitelje u zatvor"

Varaždinske vijesti | 28.8.2021. u 20:11h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Državno odvjetništvo nije ovlašteno javno priopćavati ni davati na upite novinara podatke iz kaznene evidencije ili iz evidencije kaznenih postupaka protiv neke osobe ili pak evidencije zaprimljenih kaznenih prijava protiv neke osobe, no uvažavajući relevantne zakonske odredbe, Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu odgovara kako se javno izrečeni i objavljeni podaci "da dvojica osumnjičenika za nedavnu pucnjavu u romskom naselju Parag zajedno imaju više od 110 kaznenih i prekršajnih prijava" ne može, samo i jedino, dovoditi u vezu s radom ovog, i nižih općinskih državnih odvjetništava - priopćili su iz Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu.

Dodali su da su državna odvjetništva, u okviru svoje nadležnosti, potpuno riješila sve predmete povodom zaprimljenih kaznenih prijava protiv obojice osumnjičenika i donijela meritorne državnoodvjetničke odluke, pri čemu napominju da državna odvjetništva nisu nadležna za rješavanje prekršajnih prijava protiv ove dvojice osumnjičenika pa novinare, koji su poslali upite, upućuju na policiju i sudove.

- Državno odvjetništvo je, u odnosu na 22-godišnjeg osumnjičenika, donijelo dvije meritorne državnoodvjetničke odluke, od čega je jedna kaznena prijava odbačena po načelu svrhovitosti jer je bio maloljetan, a u jednom predmetu je podignuta optužnica te je taj predmet pravomoćno dovršen - navode iz DORH-a.

- U odnosu na 27-godišnjeg osumnjičenika, kaznene prijave zaprimljene u 2010. i 2011. godini, s obzirom da je tada bio maloljetnik, riješene su primjenom maloljetničkog prava, dok je državno odvjetništvo donijelo devet meritornih državnoodvjetničkih odluka optuženjem, s time da su dva predmeta u fazi rasprave pred nadležnim sudom - dodali su.

Kako kažu, ostalih predmeta u odnosu na obojicu ovih osumnjičenika državna odvjetništva nemaju u radu.

- Državno odvjetništvo u okviru svoje nadležnosti redovito predlaže određivanje istražnog zatvora za počinitelje protiv kojih se vodi kazneni postupak i za koje se utvrdi da postoje za to opravdani i zakonom propisani razlozi. U nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva svaki hitan predmet je istražno zatvorske naravi, dok je u 2020. i 2021. godini Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu predložilo određivanje istražnog zatvora za 105 osoba pri čemu naglašavamo da je trajanje istražnog zatvora ograničeno zakonom - navode iz DORH-a.

U odnosu na izricanje i neizricanje kazni zatvora, iz DORH-a kažu da je 53,3 posto počinitelja kaznenih djela na području Općinskog državnog odvjetništva u Čakovcu u 2020. godini osuđeno na bezuvjetnu kaznu zatvora, dok je u nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu u 2020. godini u 96,7 posto presuda izrečena zatvorska kazna (državni prosjek zatvorskih kazni iznosi 24,7 posto).

Uvjetnih osuda izrečeno je u predmetima iz nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva u Čakovcu 37,4 posto, a državni prosjek je 72,8 posto.

- Navedene činjenice opovrgavaju tvrdnju da pravosuđe ovog područja ne šalje počinitelje u zatvor - napominju.

- U odnosu na kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz članka 331. Kaznenog zakona, u 2020. i 2021. godini državnom odvjetništvu je, za to kazneno djelo, prijavljeno 17 osoba. U svim predmetima, osim jednog koji je zaprimljen u kolovozu 2021. godine, državno odvjetništvo je podiglo optužnice pred nadležnim sudom. Do danas je protiv devet optuženih počinitelja kazneni postupak dovršen pravomoćnom osuđujućom presudom. Kazne koje se izriču počiniteljima temelje se na zakonskim odrednicama i individualno utvrđenim okolnostima u odnosu na svakog počinitelja, pa stoga vrsta izrečenih kaznenih sankcija primarno odražava strukturu i karakteristike osoba koje policija otkrije i prijavi državnom odvjetništvu kao počinitelje - stoji u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu.

Označeno u