Cijena električne energije ostaje ista, 30 proizvoda s nižim cijenama Foto: screenshot HRT

Cijena električne energije ostaje ista, 30 proizvoda s nižim cijenama

Varaždinske vijesti/HRT | 14.9.2023. u 14:10h | Objavljeno u Aktualno

Premijer Andrej Plenković izjavio je u danas da je novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena rezultat širokih konzultacija sa svim važnim akterima u društvu i ekonomiji, a osnovni cilj mu je održati povoljne cijene energije i štititi od inflacije, objavio je portal HRT-a.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako cilj zadržati nisku cijenu energije i zaštititi od inflacije, pomoći potporama i poticajima i smanjiti energetsku potrošnju. Vrijednost novih mjera iznosi - 464 milijuna eura, a postojećih 551 milijun eura.Štititi od inflacije

Drugi cilj je štititi od inflacije. Ta mjera iznosi 116 milijuna eura.

- Potpora umirovljenicima - 72 milijuna eura. Zadržati nisku cijenu električne energije. Ta mjera teška je 288 milijuna eura.

Prosjek EU-a je 141 euro po MWh, a najskuplji je Dublin.

- Zagreb je najjeftiniji, osim Budimpešte. Mi smo na 66 eura po MWh. To nije zato što to nije tržišna cijena nego zato što Vlada to subvencionira. Da nije bilo naših aktivnosti i mjera, svi bi itekako osjetili krizu, rekao je premijer.

Cijena za kućanstva ostaje ista, ali se povisuje polugodišnji prag s 2.500 na 3.00 kWh.

0,059 eura kWh za dio do 3000 kWh

0,088 eura kWh za dio iznad 3000 kWh.

Za velike gospodarske subjekte nema mjera, ali premijer je rekao da ako dođe do ozbiljnijih poremećaja, Vlada će intervenirati.

Paket je plod konzultacija Vlade sa svim akterima koji predstavljaju brojne aktere u hrvatskom društvu, istaknuo je uvodno premijer Plenković.

- Paket ima za cilj održati nisku cijenu energije prije svega električne za građane, javne ustanove, gradove i općine, škole, vrtiće, vjerske objekte, domove za starije i nemoćne - cijena ostaje ista, naglasio je Plenković, te dodao kako je ovo poruka ekonomske sigurnosti i stabilnosti.

- Paket sadrži i mjere za najugroženije - umirovljenike, nezaposlene, te obitelji s djecom koji su korisnici dječjeg doplatka, rekao je Plenković.

- U svrhu smanjenja rasta inflacije donijet ćemo i mjeru kojom želimo osigurati stabilnost i priuštivost cijena osnovnih namirnica i drugih proizvoda u potrošačkoj košarici, rekao je.

Istaknuo je kako su jučer predstavnici trgovačkih lanaca izrazili spremnost dati svoj doprinos naporima Vlade za smanjenje inflacije i pojeftiniti određeni broj proizvoda.

- Oni će s time započeti već ovih dana, rekao je premijer.

Kad je riječ o bankarskom sustavu, Plenković je rekao da će banke povećati kamatne stope na štednju građan.

- To je mjera koja ide u prilog građana, a i protuinflacijska, rekao je, te istaknuo kako su dobili jamstva čelnih ljudi banaka da povećanja kamatnih stopa na štednju neće povećati kamatne stope na stambene i gotovinske kredite.

- Uz paket mjera koji je na snazi do kraja ožujka 2024., dodajemo nove mjere koje su obuhvatile i korisnike sustava socijalne pomoći, umirovljenike, poljoprivrednike. I dalje snažno podupiremo gospodarstvo, obrtnike, sve male i srednje poduzetnike, rekao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Potvrdio je da su svi predstavnici trgovačkih lanaca izrazili "jasnu spremnost da doprinesu smanjenju inflacije u Hrvatskoj i da smanje cijene za čitav asortiman proizvoda".