Četrdeset godina organizirane brige o osoba s invaliditetom u Varaždinu Foto: Ilustracija/Grad Varaždin/Varaždinska županija

Četrdeset godina organizirane brige o osoba s invaliditetom u Varaždinu

VV | 1.12.2022. u 15:14h | Objavljeno u Aktualno

Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, članovi Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina prigodnom svečanošću obilježili su 40 godina svog rada i djelovanja u zajednici. Kada su osnovani 1981. godine, imali su 124 registrirana člana, a danas s oko 900 članova čine jednu od najbrojnijih i najaktivnijih udruga na području Varaždinske županije.

Predsjednik Društva Ivan Vujec istaknuo je da je njihov rad ponajprije obilježilo prijateljstvo i zajedništvo, kao i ljudi koji su svojim djelovanje nastojali biti korisni članovima Društva – osobama s invaliditetom.

distrof4.JPG

- Od prvog dana, kada nam je možda bilo i najteže, vodili smo se time da pomognemo ljudima kako bismo im poboljšali kvalitetu života, učinili ga vrednijim, sadržajnijim, ispunjenim zanimljivim događanjima, poznanstvima, druženjima i prijateljstvom. Svaki naš član danas je prihvaćen u društvu. Može iskazati svoje potrebe, nezadovoljstvo, a mi smo onda ti koji pokušavamo to ispraviti i riješiti. Brojni projekti su iza nas. Jedan od ključnih svakako je osobna asistencija, nabava kombi vozila, ali tu je i projekt "Zaželi“ i brojne naše radionice u koju su uključeni naši članovi. Želja nam je pomladiti društvo, jer kad imamo mladost. onda je sve lakše – istaknuo je Vujec, koji je prisjetio i svih članova koji su svojim radom doprinijeli na prepoznatljivosti društva, ali i osvješćivanju javnosti.

U ime gradonačelnika Nevena Bosilja i u svoje ime članovima Društva na velikom jubileju čestitao je Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina.

distrof3.JPG

- Vi ste jedna od udruga koja spada u red najaktivnijih u našem gradu. Riječ je o vašim mnogobrojnim aktivnostima, projektima i zaposlenima. Svi smo mi ovdje da vam pomognemo. Mi smo tek godinu i pol dana u gradskoj upravi, a mislim da ste vidjeli te da smo vam pokazali kako želimo s vama aktivno surađivati te pomoći apsolutno svugdje, na koji god način možemo. Nastavit ćemo surađivati i pomagati vam dalje da sve što je vezano uz život osoba s invaliditetom bude što bolje – rekao je Marković, kojemu je predsjednik društva Ivica Vujec uručio Zahvalnicu za dugogodišnju suradnju i svestranu potporu u promicanju kvalitete življenja osoba s invaliditetom u ostvarivanju ciljeva društva.

distrof6.JPG

Gradu Varaždinu posebno je upućena zahvala za otklanjanje arhitektonskih barijera te za organizaciju i sufinanciranje prijevoza osoba s invaliditetom. Društvo u gradu Varaždinu ima 450 članova, a iz proračuna se izdvaja godišnje 150.000 kuna. Kako ističu u samom društvu, Varaždin je primjer dobre suradnje grada i društva što se naročito očitovalo na primjeru otklanjanju arhitektonskih barijera.

Čestitke Društvu uputila je i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec te Radimir Džanić, izvršni direktor Zajednice saveza osoba s invaliditetom i drugi gosti pristigli iz cijele Hrvatske.

40_godina_drustvo_distroficara_vz_2022_2.jpg

- Vjerujem da vam u početku nije bilo lako kada je naša sredina bila puna arhitektonskih barijera, ali, usudila bih se reći, i barijera u glavi. Vi kontinuirano radite na osvješćivanju javnosti, promicanju pravih iskonskih vrijednosti, ali i prava osoba s invaliditetom. Svojim aktivnostima uključujete se u sve grane društva i zaista se trudite da budemo jedno ravnopravno društvo. Hvala vam što smo uz vas rasli i mi – čestitala je članovima Društva zamjenica Zagorec napomenuvši da će Društvo i dalje u Varaždinskoj županiji imat partnera koji će podupirati njihov rad.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci