Čekaj ili si kupi sam: zašto se toliko čeka na ovjeravanje doznaka HZZO-a?! Foto: Ilustracija

Čekaj ili si kupi sam: zašto se toliko čeka na ovjeravanje doznaka HZZO-a?!

J.Š./ Varaždinske vijesti | 7.12.2020. u 18:20h | Objavljeno u Aktualno

Skoro puna tri mjeseca čekao je I.M. (59) iz Novog Marofa poziv Zavoda za zdravstveno osiguranje Područne službe Varaždin koje mu je ovjerilo doznaku za pomoć pri kupnji kompresivne čarape kako bi svoje bolesne vene držao pod kontrolom. Sugovornik je krajem kolovoza predao liječničku doznaku i potrebne papire u varaždinski HZZO, a povratnu informaciju Liječničkog povjerenstva, odnosno ovjerene doznake kojima može naručiti prijeko potrebne kompresivne čarape za vene u specijaliziranoj poslovnici ortopedskih pomagala, dobio je tek nedavno, 17. studenoga. Zašto se toliko čeka na ovjeravanje doznaka pita se i Z.Š. (56) iz općine Visoko koji je papire, na temelju čega bi mu trebalo Liječničko povjerenstvo pri HZZO-u ovjeriti doznake za ortopedsku cipelu, predao u listopadu.

Čekati ili si kupiti vlastitim sredstvima

S obzirom na to da ne zna koliko će čekati sugovornik iz Visokog kaže da je primoran kupiti vlastitim sredstvima ortopedske cipele koje su mu potrebne nakon što ga je zadesila nesreća zbog koje je ostao bez palca i ostatka prstiju desnog stopala.

- Već je blizu prosinac. Tko zna kada ću doći na red. Možda na proljeće pa je obitelj odlučila mi kupiti ortopedske cipele, a za koje ćemo izdvojiti 1.200 kuna - kaže sugovornik. Dodaje i da mu je rečeno da će na cipele imati pravo svake dvije godine tako da će svake dvije godine prolaziti isti postupak.

- Sugovornik iz Novog Marofa ističe da na kompresivne čarape ima pravo svakih šest mjeseci.
- Za samo potvrđivanje doznaka mi prođe vrijeme od najmanje tri mjeseca pa sam praktički na kraju za jednu čarapu i zakinut. Čarape već imam godinu i pola te nije ovom čekanju razlog situacija koja nas je sada zadesila s epidemijom jer sam i prije čekao – kaže sugovornik. Ukazuje i na to da od djetinjstva ima problema s očima pa nosi kontaktne leće visoke dioptrije. Njih ima prvo zatražiti svake dvije godine. Smiješno mu je to da iako problem s očima ima od djetinjstva ipak mora svaki puta komisiji nositi papire i dokazivati svoje zdravstvene probleme da bi mu se odobrilo ono na što ima prava.

I nisu ovo jedini slučajevi, ukazuju nam u jednoj od poslovnica u Varaždinu koja je ugovorni isporučitelj ortopedskih pomagala.

- Puno pacijenata u Varaždinskoj županiji čeka po nekoliko mjeseci dok se primjerice u susjednoj nam Međimurskoj županiji doznake odobravaju kroz nekoliko dana. Znamo taj podatak jer imamo poslovnicu i u Čakovcu, a i vidimo i datume na ovjerenim doznakama - kaže nam ugovorni isporučitelj ortopedskih pomagala. Smatra da se nepotrebno gubi vrijeme na zdravstvene situacije koje su nepromjenjive.

- Nedavno smo radili govornu protezu osobi koja je operirala glasnice. Radi se o zdravstvenom stanju koje se neće promijeniti jer osobi neće izrasti nove glasnice, ali svaki puta ta osoba mora dokazivati svoje zdravstveno stanje. Dodatno se komplicira i pune se liste čekanja, a što na kraju i nama koji smo isporučitelji stvara problema kod nabave, a da ne pričamo o tome da čekamo i naplatu - kažu iz poslovnice ortopedskih pomagala.

Problem u nedostatku radne snage?

Kako je moguće da se za isti posao u jednoj županiji čeka najmanje dva mjeseca ako ne i dulje dok u drugoj rješava kroz tjedan dana pitali smo u varaždinskoj Podružnici HZZO-a. Zatražili smo odgovor na pitanje koliko prosječno pacijenti čekaju na ovjeravanje doznaka, ali nismo saznali odgovor. Naime, nakon nekoliko telefonskih prespajanja poziva rekli su nam da ne smiju komunicirati o takvim pitanjima s medijima i da se obratimo središnjici u Zagreb.

U međuvremenu pitali smo i čakovečku Podružnicu HZZO-a iz koje su nam odgovorili na upit potvrdivši da se doznake rješavaju kroz nekoliko dana, dok su iz središnjice HZZO-a odgovorili da je problem u varaždinskom HZZO-u nedostatak radne snage, ali da su već poduzete dodatne mjere.

- Zbog nedovoljnog broja liječnika u Liječničkom povjerenstvu u Područnoj službi HZZO-a u Varaždinu kasnilo se s poslovima vještačenja u predmetima odobravanja ortopedskih pomagala, ali su unatoč tome, žurni slučajevi odmah rješavani. U međuvremenu, od studenog ove godine, Liječničko povjerenstvo dobilo je novu zaposlenu liječnicu za rad na poslovima vještačenja u predmetima odobravanja ortopedskih pomagala te su poduzete dodatne mjere kako bi se svi zaostaci riješili u najskorije vrijeme, a ubuduće da se zaprimljeni predmeti rješavaju u propisanom roku - naveli su iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Koji je to propisani rok za ovjeravanje doznaka nisu nam odgovorili kao ni na pitanje koje i kakve su to žurne situacije.

Označeno u