Cardiab Protect: Održana konferencija o kardiovaskularnoj prevenciji i rehabilitaciji Foto: Krešimir Đurić

Cardiab Protect: Održana konferencija o kardiovaskularnoj prevenciji i rehabilitaciji

Varaždinske vijesti | 25.9.2022. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

U sklopu projekta Cardiab Protect (Prevencija kroničnih nezaraznih bolesti usvajanjem zdravog životnog stila), u petak i subotu, 23. i 24. rujna, u Varaždinu je održana konferencija o kardiovaskularnoj prevenciji i rehabilitaciji.

cardiab_protect_konferencija_varazdin_23092022_1.jpg

Termin konferencije nije bio slučajan, budući da se 29. rujna obilježava Svjetski dan srca.

Velik interes zdravstvenih djelatnika, ali i šire javnosti privukla su predavanja eminentnih stručnjaka iz zdravstvenih ustanova koje se bave kardiovaskularnom prevencijom i rehabilitacijom te zbrinjavanjem kardioloških bolesnika. Na konferenciji je bilo riječi i o prehrani kao čimbeniku rizika, ulozi fizičke aktivnosti u prevenciji, ali i povezanosti mentalnog zdravlja i rizika za kardiovaskularne bolesti.

cardiab_protect_konferencija_varazdin_23092022_4.jpg

Kako je istaknuto, srčano-žilne bolesti i dalje su prvi uzrok smrti u razvijenim zemljama. U Hrvatskoj je 2020. godine smrtnost od tog uzroka bila više od 40%, dok je u Varaždinskoj županiji 2020. godine postotak umrlih zbog srčano-žilnih bolesti bio 41%, odnosno 1.014 osoba.

Stručnjaci naglašavaju kako je znanstveno potvrđeno da se promjenama životnog stila, a koje uključuju nepušački stil života i pravilnu prehranu - siromašnu kolesterolom i zasićenim mastima te bogatu raznolikim voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama, ribom, mahunarkama i orašastim plodovima - te uvođenjem redovne aerobne fizičke aktivnosti, uz održavanje dobrog mentalnog zdravlja i stres menadžment, može značajno reducirati breme srčano-žilnih bolesti.

Važan stup prevencije je i rano otkrivanje arterijske hipertenzije, dijabetesa i dislipidemije te rehabilitacija oboljelih te je u tu svrhu, naglasili su iz Zavoda za javno zdravstvo, i organizirana ova edukacija namijenjena s jedne strane zdravstvenim djelatnicima, ali i sadržajno prilagođena općoj javnosti.

cardiab_protect_konferencija_varazdin_23092022_3.jpg

- Projekt Cardiab Protect sveobuhvatan je po pitanju populacije i tema, ali njegova specifična vizija je umrežavanje i postizanje značajnijeg iskoraka u prevenciji debljine i uspostavi ambulantno-savjetovališnih usluga kardiovaskularne rehabilitacije i prevencije - istaknuto je ovom prilikom.

Planirane su i edukacije i radionice za različite ciljne skupine - od djece i mladih, kroničnih bolesnika, trudnica, do osoba starije životne dobi. Prve radionice u sklopu projekta održane su ovog ljeta, na kojima se govorilo o prevenciji visokog krvnog tlaka, dijabetesa i debljine, debljini kao rizičnom čimbeniku za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti i pravilnoj prehrani kao važnom čimbeniku prevencije, te o regulaciji šećera i masnoća, fizičkoj aktivnosti, uz demonstraciju nordijskog hodanja. U planu je i održavanje tečaja za kuhare u javnim ustanovama i školama o pripremi zdrave hrane.

cardiab_protect_konferencija_varazdin_23092022_7.jpg

Iz Zavoda su, među ostalim, podsjetili i na radionice o visokom tlaku, prehrani i fizičkoj aktivnosti, na koje se zainteresirani građani mogu prijaviti putem besplatnog telefona 0800-200-163. Ujedno, u sklopu Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja organizira se i Škola nepušenja, a u Odjelu za promicanje zdravlja unatrag četiri godine građanima su dostupne usluge Savjetovališta za prevenciju rizika povezanih s prehranom, gdje se interdisciplinarnim pristupom intervenira kod različitih kroničnih bolesnika i osoba koje žele promijeniti način prehrane, smršaviti na zdrav način, ili dobiti na težini (ako su u pitanju poremećaji prehrane ili pothranjenost), pomaže im se u uvođenju fizičke aktivnosti te kontroliraju njihovi rizični čimbenici.

cardiab_protect_konferencija_varazdin_23092022_5.jpg

Nositelj projekta Cardiab Protect je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, a partneri su županijski Dom zdravlja i Varaždinska županija. Vrijednost projekta iznosi 494.709,18 kuna te je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda. Cilj je aktivno promicanje zdravih navika i zdravlja te povećanje znanja i svijesti građana o važnosti prevencije kroničnih nezaraznih bolesti. Projekt se provodi od 30. ožujka 2022. do 30. rujna 2023. godine.

cardiab_protect_konferencija_varazdin_23092022_2.jpg

cardiab_protect_konferencija_varazdin_23092022_6.jpg

cardiab_protect_konferencija_varazdin_23092022_8.jpg

cardiab_protect_konferencija_varazdin_23092022_9.jpg

cardiab_protect_konferencija_varazdin_23092022_10.jpg

cardiab_protect_konferencija_varazdin_23092022_11.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci