Cardiab Protect: Održana konferencija o kardiovaskularnoj prevenciji i rehabilitaciji Foto: Krešimir Đurić

Cardiab Protect: Održana konferencija o kardiovaskularnoj prevenciji i rehabilitaciji

Varaždinske vijesti | 25.9.2022. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

U sklopu projekta Cardiab Protect (Prevencija kroničnih nezaraznih bolesti usvajanjem zdravog životnog stila), u petak i subotu, 23. i 24. rujna, u Varaždinu je održana konferencija o kardiovaskularnoj prevenciji i rehabilitaciji.

cardiab_protect_konferencija_varazdin_23092022_1.jpg

Termin konferencije nije bio slučajan, budući da se 29. rujna obilježava Svjetski dan srca.

Velik interes zdravstvenih djelatnika, ali i šire javnosti privukla su predavanja eminentnih stručnjaka iz zdravstvenih ustanova koje se bave kardiovaskularnom prevencijom i rehabilitacijom te zbrinjavanjem kardioloških bolesnika. Na konferenciji je bilo riječi i o prehrani kao čimbeniku rizika, ulozi fizičke aktivnosti u prevenciji, ali i povezanosti mentalnog zdravlja i rizika za kardiovaskularne bolesti.

cardiab_protect_konferencija_varazdin_23092022_4.jpg

Kako je istaknuto, srčano-žilne bolesti i dalje su prvi uzrok smrti u razvijenim zemljama. U Hrvatskoj je 2020. godine smrtnost od tog uzroka bila više od 40%, dok je u Varaždinskoj županiji 2020. godine postotak umrlih zbog srčano-žilnih bolesti bio 41%, odnosno 1.014 osoba.

Stručnjaci naglašavaju kako je znanstveno potvrđeno da se promjenama životnog stila, a koje uključuju nepušački stil života i pravilnu prehranu - siromašnu kolesterolom i zasićenim mastima te bogatu raznolikim voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama, ribom, mahunarkama i orašastim plodovima - te uvođenjem redovne aerobne fizičke aktivnosti, uz održavanje dobrog mentalnog zdravlja i stres menadžment, može značajno reducirati breme srčano-žilnih bolesti.

Važan stup prevencije je i rano otkrivanje arterijske hipertenzije, dijabetesa i dislipidemije te rehabilitacija oboljelih te je u tu svrhu, naglasili su iz Zavoda za javno zdravstvo, i organizirana ova edukacija namijenjena s jedne strane zdravstvenim djelatnicima, ali i sadržajno prilagođena općoj javnosti.

cardiab_protect_konferencija_varazdin_23092022_3.jpg

- Projekt Cardiab Protect sveobuhvatan je po pitanju populacije i tema, ali njegova specifična vizija je umrežavanje i postizanje značajnijeg iskoraka u prevenciji debljine i uspostavi ambulantno-savjetovališnih usluga kardiovaskularne rehabilitacije i prevencije - istaknuto je ovom prilikom.

Planirane su i edukacije i radionice za različite ciljne skupine - od djece i mladih, kroničnih bolesnika, trudnica, do osoba starije životne dobi. Prve radionice u sklopu projekta održane su ovog ljeta, na kojima se govorilo o prevenciji visokog krvnog tlaka, dijabetesa i debljine, debljini kao rizičnom čimbeniku za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti i pravilnoj prehrani kao važnom čimbeniku prevencije, te o regulaciji šećera i masnoća, fizičkoj aktivnosti, uz demonstraciju nordijskog hodanja. U planu je i održavanje tečaja za kuhare u javnim ustanovama i školama o pripremi zdrave hrane.

cardiab_protect_konferencija_varazdin_23092022_7.jpg

Iz Zavoda su, među ostalim, podsjetili i na radionice o visokom tlaku, prehrani i fizičkoj aktivnosti, na koje se zainteresirani građani mogu prijaviti putem besplatnog telefona 0800-200-163. Ujedno, u sklopu Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja organizira se i Škola nepušenja, a u Odjelu za promicanje zdravlja unatrag četiri godine građanima su dostupne usluge Savjetovališta za prevenciju rizika povezanih s prehranom, gdje se interdisciplinarnim pristupom intervenira kod različitih kroničnih bolesnika i osoba koje žele promijeniti način prehrane, smršaviti na zdrav način, ili dobiti na težini (ako su u pitanju poremećaji prehrane ili pothranjenost), pomaže im se u uvođenju fizičke aktivnosti te kontroliraju njihovi rizični čimbenici.

cardiab_protect_konferencija_varazdin_23092022_5.jpg

Nositelj projekta Cardiab Protect je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, a partneri su županijski Dom zdravlja i Varaždinska županija. Vrijednost projekta iznosi 494.709,18 kuna te je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda. Cilj je aktivno promicanje zdravih navika i zdravlja te povećanje znanja i svijesti građana o važnosti prevencije kroničnih nezaraznih bolesti. Projekt se provodi od 30. ožujka 2022. do 30. rujna 2023. godine.

cardiab_protect_konferencija_varazdin_23092022_2.jpg

cardiab_protect_konferencija_varazdin_23092022_6.jpg

cardiab_protect_konferencija_varazdin_23092022_8.jpg

cardiab_protect_konferencija_varazdin_23092022_9.jpg

cardiab_protect_konferencija_varazdin_23092022_10.jpg

cardiab_protect_konferencija_varazdin_23092022_11.jpg