Capak: Najesen ćemo cijepiti i djecu, također na dobrovoljnoj bazi Foto: VV arhiva / ilustracija

Capak: Najesen ćemo cijepiti i djecu, također na dobrovoljnoj bazi

VV / N1 | 29.6.2021. u 16:11h | Objavljeno u Aktualno

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak komentirao je danas mogućnost nagrađivanja osoba koje se cijepe protiv koronavirusa, a najavio je i cijepljenje djece, piše N1.

- Sutra u 19:30 Đani Stipaničev će u Zagrebu odraditi koncert, nakon što se cijepi, kao svojevrstan poklon onima koji su se u ova tri dana cijepili bez poziva. Slično se događa i u Splitu. U Zagorju se dijele ulaznice za toplice. Postoje načini kojima se određeni stožeri služe. O tipovima novčanih nagrada nismo razmišljali. Iako Hrvatskom novčarskom zavodu ni to nije strano - rekao je Capak.

Govorio se i o cijepljenju djece.

- Imamo jedno cjepivo koje je registrirano za djecu od 12 do 18 godina, to je Pfizerovo cjepivo, a vrlo skoro ćemo imati i Modernu. Priča se i o pedijatrijskim dozama Pfizera koje bi isto trebale biti uskoro. Mi smo, čim je cjepivo bilo registrirano, objavili da djeca u tom trenutku nisu prioritet, ali da treba cijepiti djecu koja su kronični bolesnici i kod koje bi virus mogao uzrokovati težu bolest. Također, rekli smo da oni koji u kući imaju kompromtirane osobe, da se i ta djeca moraju cijepiti. Najesen ćemo svakako cijepiti djecu, no kao što znate da je cijepljenje za odrasle na dobrovoljnoj bazi pa će tako biti i za djecu. Za one koji nemaju 18 godina, roditelj mora potpisati pristanak. O tome kako će to funkcionirati u praksi razmišljat ćemo najesen - rekao je Capak.

- Postoje ambulante školske medicine. Postoji mogućnost da se u ordinacijama to organizira, a postoji mogućnost organiziranja na punktovima u školi. Vidjet ćemo najesen - dodao je.

Označeno u