Čak 1900 vinara i vinogradara učlanjeno u udrugu Bregovita Hrvatska Foto: HGK Varaždin

Čak 1900 vinara i vinogradara učlanjeno u udrugu Bregovita Hrvatska

Varaždinske vijesti | 29.11.2019. u 12:18h | Objavljeno u Aktualno

Dana 28. studenog 2019. održao se u prostorijama HGK – Županijske komore Varaždin sastanak predstavnika Udruge bregovita Hrvatska s vinogradarima i vinarima Varaždinske županije.

Vinari Varaždinske županije su na sastanku informirani o registraciji Udruge Bregovita Hrvatska koja pokriva osam sjevernih i središnjih županija te Grad Zagreb, a koja je osnovana u srpnju 2019. u središnjici HGK u Zagrebu. Za njenog prvog predsjednika izabran je Marko Miklaužić iz Popovače, a za zamjenika Josip Tržec, direktor Vinarije Šafran. Cilj udruge jest poboljšanje korištenja resursa kontinentalnog dijela RH kroz ponudu autohtonog vina i hrane.

Gospodin Miklaužić i Tržec su predstavili zaključke sa 1. sastanka Upravnog odbora Udruge te je rečeno kako Bregovita Hrvatska ima 1.900 vinara i vinogradara od kojih 650 stavlja vino na tržište, a da bi regionalna udruga bila reprezentativna mora imati 25 posto proizvođača vina ili 33 posto vinograda, odnosno oko 200 članova.

Kako bi se poboljšala konkurentnost turizma kontinentalne Hrvatske, vinari Varaždinske županije pozvani su da aktivno sudjeluju u radu novoosnovane Udruge Bregovita Hrvatska. Potom su vinari pozvani i na izbornu sjednicu Udruženja vinarstva HGK koja će se održati danas u Zagrebu.