Čačić: Stričak skriva razvojnu studiju pa zabavlja javnost s nekakvim Jetijem

vv | 22.1.2022. u 14:51h | Objavljeno u Aktualno

-Bit svega je da su iz Razvojnog sporazuma za sjever potpuno neopravdano i teško objašnjivo izbačena već pripremana daljnja, više stotina milijuna vrijedna ulaganja u Varaždinskim Toplicama, nazivali li mi njih Jupiter ili bilo kako drugo,  i to treba promijeniti jer su sve druge županije na sjeveru kandidiraju za 2,2 milijardi osiguranih za turističku infrastrukturu, pri čemu neki od tih projekata ne samo da nemaju nikakvu poveznicu sa zdravstvenom, kao što je prijavljeni projekt toplica u Kloštru Podravskom, nego čak trenutno ni ne postoje nikakve toplice, naglašava Radimir Čačić, predsjednik Reformista, koji se na političkoj sceni prvi osvrnuo na jednu od svojih prvih i moguće najdalekosežnih odluka varaždinskog župana  Anđelka Stričaka: izostavljanje Varaždinskih Toplica u RSS-u u koji je uvrstio Kampus 2  FOI-a.

-Zašto nisam kao župan u RSS predlagao Kampus 2, iako ima gotovu dokumentaciju?  FOI je dio i projekt Sveučilišta u Zagrebu nad kojim Varaždinska županija nema baš nikakve ingerencije. Niti će imati. Takvom logikom, moglo se u RSS staviti bilo što drugo, bilo kakav projekt koji drži vodu, neovisno o tome ima li veze s Varaždinskom županijom, ukazuje Čačić.

Međutim, svjestan značenja visokoškolskih institucija za svaku sredinu, Čačić naglašava da nema ništa protiv da se i Kampus navodi u RSS-u jer jedno drugo ne isključuje.

-Ta dva projekta, Kampus i V. Toplice, jednostavno nemaju nikakve poveznice pa se ni ne mogu međusobno isključivati. Naime, svakome tko se imalo razumije u ovu problematiku ili barem logično razmišlja, jasno je da se projekti iz RSS-a neće financirati iz nekakve jedinstvene kasice prasice pa ako je uzme za jedan projekt neće biti za drugi. Takva su razmišljanja smiješna. Bit će ili bi trebali biti zasebni pozivi ovisno o tome o kakvoj se infrastrukturi radi, turističkoj, zdravstvenoj, znanstvenoj... objašnjava Čačić, naglašavajući da to dobro zna župan Stričak jer ipak nije toliko neinformiran pa mu zato uopće nije jasno zašto ne želi da se i V. Toplice danas sutra natječu na novac za turističku infrastrukturu koji je dogovoren upravo na poticaj (i) iz Varaždinske županije kada je on bio župan.

Bivši varaždinski župan odlučno odbija Stričakovo objašnjenja su daljnja ulaganja u V. Toplice, nazvana projekt Jupiter, izostavljena je se radi od hotelu koji je kao Jeti – svi pričaju o njemu, ali nitko ga nije vidio, odnosno ne postoji baš nikakva dokumentacija za takvo ulaganje.

-Ulaganje u V. Toplicama od 600 milijuna kuna na kojem sam inzistirao i još inzistiram nazvana su Jupiter, ali to ne treba miješati s onim hotelom za koji su se godinama tražili investitori.  Jupiter je samo okvirni naziv, koji je mogao biti i drukčiji. Budući da taj stari projekt hotela nije dao rezultat, odlučili smo putem javnog natječaja naći najbolje konzultante koji će nam reći što bi zapravo trebalo napraviti u Varaždinskim Toplicama. Natječaj smo raspisali, odabrali Hotelsko destinacijsko savjetovanje, koje čine i arhitekti koji s projektirali kampus Mate Rimca, platili im 830 tisuća kuna za studiju ulaganja u V. Toplice koju su bili  skoro završili i onda je, potpuno neočekivano, nastao problem, točnije izmislio ga je Stričak, a to je da bi se predlagala u studiji privatizacija bolnice, što je izvan pameti jer se bolnica po zakonu ne može privatizirati, ukazuje Čačić.

U studiji se, kako napominje, uistinu spominje i privatizacija, ali to se mogućnost odnosila na neiskorišteno, neizgrađeno zemljište i sl, a nikako ne na bolničke kapacitete.

-Ali to je Stričak vješto iskoristio u predizbornoj kampanji za zastrašivanje glasača i pridobivanje potpore, što mi se u početku nije činilo moguće. No ipak se dogodilo, a Stričak je zatražio izmjenu studije koja je već praktički bila gotova i da se slijedom nje nastavilo, mogli smo do potpisivanja RSS-a imati gotove i određene projekte, ako ne i više jer Varaždinska županija, uz ostalo, vlasnik zemljišta u Toplicama.  Ali ne, Stričak to nije htio, strah ga je od ozbiljnog projekta, on je župan kakve sam opisao: dođeš na posao i podijeliš novce za 15 minuta i to je sve. Stoga radije danas zabavlja javnost s nekakvim Jetijem, odnosno priča o tome da nema nikakve dokumentacije o ulaganjima i razvoju V. Toplica! Pa naravno da nema kad ju on opstruira ili skriva! Naime, HDS je još prije nekoliko mjeseci završio razvojnu studiju za V. Toplice, sukladno izmjenama koje je tražio, a je li je tko vidio? Nije, a zašto? Zašto se igramo skrivača? Možda zato da Jeti odjednom ne postane vidljiv,  da se ne vidi da dokumentacija postoji, pita Čačić, koji smatra da bi se studija trebala predstaviti jer se radi o dokumentu plaćenim javnim novcem.

Iako nije ni on vidio konačnu verziju razvojne studije V. Toplica od HDS-a, odnosno što oni se točno predlažu, kao njezin naručitelj zna što bi ona trebala uključivati, odnosno što uključuje.

 -Očekujem da su u razvojnoj studiji određeni smještajni kapaciteti, možemo ih nazvati i Jupitar, ali ne onakvi kakve tržište ne traži. Uostalom, V. Toplice imali su hotel Josipova kupelj s pet zvjezdica još prije II svjetskog rata pa zašto ne bi to mogle danas? Ali nije to sve što smo tražili od HDS-a. Tražili smo i razvojni i urbanistički koncept. Naime, HDS okuplja ponajbolje arhitekte koji stvari gledaju šire, tako da ne gledaju samo na područje topličke bolnice, koja ima dosta neizgrađenog zemljišta, nego i centar grada koji bi u budućnosti trebao biti pješačka zona s novom ulicom u kojoj je posebna pobuda, koja bi bila moguća ukoliko se izgradi toplička zaobilaznica. I to nije sve. Tražili smo da se utvrdi koliki razvojni potencijal imaju V. Toplice, odnosno postoje li zainteresirani europski partneri zainteresirani za ulaganje u V. Toplice i u kojem obliku. I to nismo tražili jednog ili dva, nego minimalno mislim pet ili sedam. A to ne zato što bi nam oni trebali zbog novca, već iskustva da punimo kapacitete pomoću njihovih poslovnih mreža. Pa neće me nitko uvjeriti da takve kapacitete može i zna i treba puniti bolnički ravnatelj, odnosno da samo o njemu treba ovisiti budućnost V. Toplica,  veli Čačić, naglašavajući da EU kod odobravanja ovakvih ulaganja upravo potiče suradnju javnog i privatnog sektora, i to tako da osiguraju novac u omjeru 40: 60.

S obzirom da se najavljuje podržavljenje bolnica, kao i opstrukcije razvojnog plana koji je pokrenuo, Čačić ne isključuje da mogućnost da Varaždinska županija neće na kraju neće više ništa napraviti za V. Toplice, nakon što je uloženo više od 700 milijuna kuna u proteklom razdoblju.

-No, bolje je i to, nego da ostane u rukama nesposobne županijski vlasti.  Bolje je da ide državi pa se barem možemo nadati da će doći netko tko će shvatiti potencijal naših toplica i dati priliku za bolji život ne samo tamošnjim ljudima, nego i mnogim drugima, naglašava Čačić, koji veli da mu uistinu nije jasno zašto svi drugi vide potencijal u toplicama i uvrštavaju ih u RSS, jedino ne Varaždinska županija, štoviše, čak se nije tražio ni novac za projektiranje glavnih projekata.