Čačić: Promjenama u mirovinskom sustavu, HDZ širi klijentelističko-koruptivne odnose

| 12.12.2023. u 18:48h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskom saboru u ponedjeljak, 11. prosinca, održana je konferencija za medije Kluba zastupnika Fokusa i Reformista povodom seta zakonskih izmjena za mirovinske fondove. Uz predsjednika Narodne stranke – Reformisti Radimira Čačića i predsjednika stranke Fokus Davora Nađi prisutni su bili i saborski zastupnici Natalija Martinčević (Reformisti), Darijo Zurovec (Fokus) i Damir Bajs (Fokus).

HDZ-ova „reforma“ mirovinskog sustava zapravo je postavljanje modela kojim će se HDZ-u omogućiti da direktno upravlja dijelom naših mirovina i time ozbiljno nadogradi svoju klijentelističko – koruptivnu mrežu.

Predsjednik Narodne stranke – REFORMISTI Radimir Čačić naglasio je da svjedočimo nizu kozmetičkih promjena. 

- Sve ove kozmetičke promjene služe ublažavanju kritika za propisivanje obaveznog ulaganja dijela privatne štednje građana u alternativni fond pod upravljanjem države, čitaj HDZ-a. Četiri godine ove vlasti ukazuju na nesposobnost i koruptivnost, a sumnjivo mi je da su baš ovim rješenjem, koje je jedinstveno na svijetu, otkrili kamen mudrosti - izjavio je Čačić. Istaknuo je da je svjestan da će Sabor, nažalost, izglasati ovaj set zakona pa je naglasio da smatra da Upravu fonda treba izglasati Sabor dvotrećinskom većinom, a da su ulaganja moguća samo u projekte od posebnog državnog značaja.

- Stvaranje alternativnog fonda kojim će se pet posto privatne štednje građana kanalizirati u taj fond mi nećemo podržati. Radi se o privatnoj mirovinskoj štednji koja ne bi smjela ići u fond koji će se voditi političkim diktatom. Ne govorimo o fondu kojim će upravljati netko stručan, nego stranka koja je na vlasti. Oko milijardu naših eura ići će u taj fond za kojeg se uopće ni ne zna kako će se njime upravljati - izjavio je Davor Nađi istaknuvši da je stranka Fokus već predstavila prijedlog mirovinske reforme kojem je naglasak na održivosti, a ne kako da se država ogrebe od novca štediša. 

Također, istaknuo je i da imamo sve nepovoljniji omjer zaposlenih i umirovljenika i vremenom nam je demografska struktura sve lošija. Stoga, smatra Nađi, treba ići ka jačanju 2. mirovinskog stupa da bi teret mirovina bio sve manje na državnom proračunu.