Radimir Čačić gostovao na emisiji HRT-a "Iza zavjese"

Čačić: HNS-ova izdaja birača za građane je plus!

vv | 8.6.2017. u 18:36h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Ono što je iznosio Ivan Vrdoljak – da je izlazak na izbore izravno protiv interesa građana i da je važno da Hrvatska dobije stabilnu vladu - potpuno je utemeljeno. O tome nema spora jer natječaji ne izlaze, javne tvrtke stoje i u ozbiljno smo problemu. Nismo bog zna što napravili ni za Milanovićeve vlade, a sada dvije godine stojimo, ustvrdio je Radimir Čačić, predsjednik NS-R-a i varaždinski župan, gostujući u emisiji „Iza zavjese“.

Međutim, kako je dodao, Vrdoljaku zapravo nije stalo do interesa građana ili kurikularne reforme.

-Ima on neke druge razloge. Vlast je tu i razne mogućnost, ocijenio je Čačić tu upozorio da bi u slučaju izvanrednih izbora vjerojatno HDZ dobio više zastupnika, kao i reformisti, drugi bi oslabili, ali bi za ustroj vlade trebalo oko pola godine i izgubile bi se milijarde iz fondova.    

Moguću koaliciju HNS-a i HDZ-a označio je izravnom krađom glasova, izdajom i prevarom glasača, kakva „nikada nije nikome pala na pamet“.

Upitan nije li onda i HDZ prevario svoje birače jer je uoči izbora najavljivao da će najvjerojatniji partner biti Most, Čačić je odgovorio da to nije isto.

-HDZ je samostalno izašao na izbore, kao i Most, koji  mu je bio partner određeno vrijeme. Most je nakon toga izašao i tu je bio puno časnije, bez obzira što mislio o njemu, rekao je Čačić, naglasivši da HNS takvo pravo nema.

Međutim, ponovio je da, ukoliko dođe do koalicije, „HNS-ova izdaja birača u ovom trenutku za građane plus“.

-Ta silna strast da se bude čvrst, stabilan i moralan je u stvari vrlo prizemna, rekao je Čačić, pri čemu je izrijekom spomenuo Vesnu Pusić, kojoj je više puta predbacio svoje isključivanja iz HNS-a, a Štromaru što joj je u tome pomogao.

Osvrćući se na svoju pobjedu na lokalnim izborima,  ukazao je zašto je zbog više stranaka bilo teško proći prvi krug, dok je u drugom bilo lakše jer više nije bilo ideologija, ustaša i partizana.

-Imate činjenicu da kad sam ja bio župan napravljene su 32 škole i dvorane, uveden besplatan prijevoz,  centri izvrsnosti. Da, koštalo je puno, ali još nisam čuo da se nešto napravilo tako da je palo s neba. Toga nema. Naravno da sam zadužio Varaždinsku županiju. Sanader je obećao pomoć, no nakon toga je sve opovrgnuo. Nije me spriječio, ali nije ni platio. Kada sam došao kod Milanovića u vladu prva stvar koju sam rekao – platite! Oni su platili, ali došao je Orešković i prekrižili tu obvezu. Pa ne može to biti. Da svi koji sada grade imaju pravo na učešće države, a Varaždinska županija i općine same plaćaju, ustvrdio je Čačić, ukazujući da je Varaždinska županija bila s najnižom stopom obrazovanja.

U drugom krugu izbora, kako je ocijenio, nije imao neki ozbiljan problem.

-Osam Štomarovih godina iza mene – nula škola. Niti jedne. Isto vrijedi i za drugo. Pa nije teško usporediti, ocijenio je Čačić.

Govoreći o svojim bivšim suradnicima i radu u vladi, Čačić je rekao da je njegov posao bio odrađivati projekte, dok je Vesna Pusić bila postavljena kao zagovornik prava manjina i slično. 

Upitan kako to da je tako nepogrešivo krivo birao, Čačić je rekao da svatko napreduje do granice svoje nesposobnosti.

-Vidjela žaba da potkivaju konja pa je i ona digla nogu. Kada imate lokomotivu koja vuče, onda i vagoni misle da su nešto, metaforički je ocijenio, dodavši da to ne ide tako.  

Ocijenivši da se lex Vlahušić donosio jer ga se nije moglo pobijediti na izborima, ukazao je da se slično pokušalo i u njegovom slučaju, dok je Andreju Zlatar označio odličnom profesorom, ali i boemom koji nije za rad s novcem, a ne primjerom ozbiljne nezakonitosti.

-To ne znači da HNS nije imao primjere ozbiljne korupcije. Jednostavno zato jer vlast kvari ljude. Jako, naročito one koji do jučer nisu bili bog zna što, upozorio je Čačić te ukazao na ugovaranje vjetroelektrana na staru godinu.

Govoreći o budućnosti HNS-a, naglasio je da želi da zadrži prostor centra u kojem su još samo reformisti.

-Ako bude malo odgovornosti, ne trebaju ući u Vladu, ali je trebaju podržati, zaključio je Čačić čiji je favorit za predsjednika HNS-a Matija Posavec.