Čačić: "Da je Divjak osigurala 60 milijuna kuna nije ni prva, a ni zadnja laž ministra Štromara“ Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Čačić: "Da je Divjak osigurala 60 milijuna kuna nije ni prva, a ni zadnja laž ministra Štromara“

IHR/Varaždinske vijesti | 8.1.2020. u 11:22h | Objavljeno u Aktualno

- Nova 2020. godina je krenula ne samo po mom osobnom mišljenju, nego i po mišljenju građana u dobrom smjeru. I drugi građani će s vremenom shvatiti kako je dobro da Hrvatsku vode dvojica europski orijentiranih i educiranih lidera na pozicijama predsjednika države i Vlade. Međutim, nova godina krenula je i s nekim standardnim elementima cirkusa i zabave, rekli bismo zabavnim programom, a glavni kreator zabavnih emisija na našem području je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar – rekao je predsjednik Reformista Radimir Čačić na današnjoj konferenciji za novinare te stranke u Varaždinu na kojoj se osvrnuo na Štromarovu izjavu da je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak osigurala gotovo 60 milijuna kuna za dva centra kompetentnosti u Varaždinskoj županiji, što su prošli tjedan objavili regionalni i lokalni mediji.

- Štromar: "Za Medicinsku školu i Arboretum Opeku osigurano 60 milijuna kuna"

Čačić je ustvrdio kako sigurno nije riječ o prvoj, a ni zadnjoj laži izrečenoj od strane bivšeg varaždinskog župana, a sadašnjeg ministra i potpredsjednika Vlade Predraga Štromara.

Soba za mučenje u podrumu palače

- Ne znam jeste li primijetili, ali te laži i bedastoće koje možemo čuti od strane HNS-a i ministra Štromara ne izgovara ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. To je jedna zanimljiva činjenica. Čak i kada se stvari odnose direktno i samo na njezino Ministarstvo vi ne čujete ministricu, čujete samo Štromara. Ustvrditi da je ministrica Divjak osigurala 60 milijuna kuna za Medicinsku školu i Srednju školu Arboretum Opeka i to komentirati sa sljedećom rečenicom „županu Čačiću očito nije u interesu razvoj obrazovanja, kao i općenito razvoj Varaždinske županije, već isključivo osobni interesi. No, iako ne samo da ne traži, već i odbija sredstva, ova Vlada čiji je HNS dio, ipak daje jer su nam na prvom mjestu građani“ je laž. Sada sam konačno shvatio zašto imamo sobu za mučenje u podrumu Županijske palače, gdje Vlade još od Marije Terezije drže župane i muče ih da bi primili novce. Ja još danas trpim posljedice, fizičke i psihičke, ali moram reći da sam popustio i da sam primio novce na kojima je Vlada inzistirala – našalio se Čačić. 

Riječ je o europskom novcu.

- Ukupno 85 posto tog novca je novac EU, o čemu je govorila i sama ministrica Divjak i to se lijepo može pročitati na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja. U tome postoji i hrvatska komponenta od 15 posto u koju su uključeni Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo regionalnog razvoja, jer ono sprovodi projekt. Dakle, ovdje čak nije u pitanju ni Štromarovo Ministarstvo. Da baš netko u Varaždinskoj županiji, pri zdravoj pameti, će povjerovati da projekti koji se rade na području ove županije su moji interesi? Teško jer činjenica jest da sam ja jedini župan koji ne prima plaću. Možda bih trebao početi – rekao je Čačić i dodao kako je cijela ta priča – mutna.

- Posebno kada to izgovaraju ljudi koji će još nekoliko mjeseci do parlamentarnih izbora biti u foteljama koje su, kao što je opće poznato i potpuno neupitno, dobiveni direktnom krađom političke volje naših građana. Kad ti sjediš u fotelji u koju si ušao jer si pokrao političke glasove birača, onda barem šuti. Usuditi se govoriti sve ove bedastoće, to je malčice previše i za moj ukus – oštar je bio Čačić.

Predsjednik Reformista i aktualni varaždinski župan istaknuo je kako je Vlada europski novac odlučila podijeliti temeljem stvarne evaluacije znanja i sposobnosti.

- Oformljene su komisije koje su obišle sve škole u Hrvatskoj i napravljene su tablice. Mi smo bili u regiji od pet županija i pokazalo se da od tih županija Varaždinska županija je u tri područja bila najbolja, a u ostala dva druga po kvaliteti.  U tim mjerenjima po svim kriterijima mi smo bili 10 posto bolji od druge, Krapinsko-zagorske županije, 20 posto bolji od treće Međimurske županije, 30 posto bolji od Koprivničko-križevačke županije i 40 posto pbolji od Bjelovarsko-bilogorske županije. Dakle, nije se moglo izbjeći da se novac da Varaždinskoj županiji. Možda Se pokušalo, ali nije išlo – rekao je Čačić.

Protiv koga kaznene prijave?

Na pitanje je li država, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja uplatilo dug za JPP  iznosu od 18,6 milijuna kuna krajem prošle godine, kao što je bilo i najavljeno, Čačić je rekao da jest jer bi ih u protivnom ovršili.

- Kako bi podsjetili Štromara da ne odbijamo sredstva, nego da ih tražimo, podignut ćemo odgovarajuće prijave protiv odgovornih u Vladi, da ih malo potaknemo da i preostali dio uplate – najavio je Čačić. Protiv koga konkretno će podići kaznene prijave, Čačić je ponovio - protiv odgovornih osoba.

 - Sasvim sigurno, ovdje se radi o pomoćniku ministrice Divjak za financije, to je neupitno i to je njegova odgovornost. To je onaj koji se 150 puta na telefon nije javio Štromaru. Toliko o autoritetu bivšeg župana – ustvrdio je Čačić.

Označeno u