Štromar: "Za Medicinsku školu i Arboretum Opeku osigurano 60 milijuna kuna" Foto: HNS Varaždinske županije

Štromar: "Za Medicinsku školu i Arboretum Opeku osigurano 60 milijuna kuna"

Varaždinske vijesti | 3.1.2020. u 14:40h | Objavljeno u Aktualno

- Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak osigurala je gotovo 60 milijuna kuna za dva centra kompetentnosti u Varaždinskoj županiji, izvijestio je Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja te zamjenik predsjednika HNS-a.

U HNS-u ističu kako su se sredstva osigurala za dvije strukovne škole na području Varaždinske županije iako je, kako navode, "župan Radimir Čačić inzistirao samo na jednoj". Riječ je o Arboretumu Opeka, za koji je osigurano 29,99 milijuna kuna, te o Medicinskoj školi Varaždin, za što je osigurano 29,88 milijuna kuna.

– Županu Čačiću očito nije u interesu razvoj obrazovanja kao ni općenito razvoj Varaždinske županije, već isključivo osobni interesi. No, iako ne samo da ne traži, već i odbija sredstva, ova Vlada čiji je HNS dio, ipak daje jer su nam na prvom mjestu građani – ističu u HNS-u.

- Podsjetimo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja odabralo je prošle godine 25 strukovnih škola koje će djelovati kao regionalni centri kompetentnosti, što će pridonijeti višoj kvaliteti strukovnog obrazovanja, ali i gospodarskom rastu i demografskoj obnovi. Među tih 25 škola su i dvije spomenute u Varaždinskoj županiji, a ovih dana ministrica Divjak potpisuje ugovore i za druge centre na području cijele Hrvatske. Za Centre je dostupno financiranje rekonstrukcije, obnove, dogradnje i adaptacije ustanova strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te nabava specijalizirane opreme. Osiguravanje sredstava za centre kompetentnosti samo je nastavak ulaganja u Varaždinsku županiju s naglaskom na ulaganje u obrazovanje - priopćili su iz županijskog HNS-a.

– Ulaganjem u obrazovanje ulažemo u budućnost Hrvatske. Ministrica Divjak i ja sve ovo ne radimo zbog župana, načelnika, gradonačelnika ili sebe, već zbog svih građana sjevera, sve to radimo zbog mladih ljudi koji će doći poslije nas – rekao je Štromar.

Iz HNS-a napominju da se u projekte sufinancirane preko Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja uložilo gotovo pola milijarde kuna u Varaždinsku županiju.

- Najviše se uložilo u energetsku obnovu, a tu su bolnice, škole, vrtići, društveni domovi. Također, nakon dugo godina čekanja napokon se saniraju klizišta, upravo zahvaljujući Štromaru - navode iz HNS-a.

– Sjever Hrvatske godinama je bio zapostavljen, a sad se napokon ispravlja nepravda. Sjever i Varaždinska županija imaju prijatelja u Vladi i dok god sam u Zagrebu garantiram da će se u ovaj kraj ulagati – rekao je Štromar.