Budimo grad predstavili svoj program: Želimo otkloniti korupciju, nepotizam i klijentelizam

VV | 22.4.2021. u 11:37h | Objavljeno u Aktualno

Članovi platforme Budimo grad u srijedu su, 21. travnja, predstavili su svoj program za predstojeće lokalne izbore. U 18.30 sati na Željezničkom kolodvoru Varaždin predstavili su svoje ciljeve i prioriteta kojima žele povećati kvalitetu života građana Varaždina.

Dubravka Novak, kandidatkinja za gradonačelnicu Varaždina i nositeljica liste platforme Budimo grad istaknula je neke od ciljeva među kojima je osobit naglasak stavila na odgovornost i transparentnost u komunikaciji, odlučivanju, javnim nabavama, trošenju javnog novca i zapošljavanju. Građani imaju pravo imati uvid u sve poslove koje grad vodi, a osobito na što troši novac i kome on ide.

- U upravljanju gradom želimo otkloniti svaku mogućnost korupcije, nepotizma i klijentelizma - rekla je Novak.

- Jedan od prioritetnih ciljeva je da se pri odlučivanju poštuje mišljenje struke osobito u rješavanju infrastrukturnih problema, ali i potrebe građana. Dapače, mišljenje i potrebe građana dijelom će se ostvariti kroz participaciju građana, odnosno odlučivanje o projektima koji se odnose na njihov kvart ili kapitalna ulaganja kroz svojevrsni referendum. Program koji Budimo grad nudi planove i projekte iz izvih područja djelovanja od skrbi za najmlađe od najstarijih građana sa specifičnim potrebama. Napravljen je realno i ostvarivo. Ne želimo biti poput onih koji su obećavali, a ne izvršili. Za to imamo stručne osobe i ljude koji imaju energiju, volju i znanje, rekla je i pozvala ljude da izađu na glasanje, jer odgovornost o tome tko će i kako voditi grad imaju birači, a svakom biraču trebalo bi biti stalo i zanimati ga kamo i kome
ide naš zajednički novac i krade li nas tko - zaključila je Novak.

Članovi platforme Hrvoje Petrić i Dražen Čelar istaknuli su prioritete koje Platforma trenutno najvećim problemima građana i treba ih hitno riješiti:

1. Bale koje već 15 godina stoje na ulazu u grad i predstavljaju ogroman ekološki problem za građane. „Budimo grad“ će se maksimalno angažirati da se taj problem riješi na zakonit i transparentan način, uz što manji trošak za građane i bez pogodovanja privatnim interesima.

2. Povezivanje istočnog i zapadnog dijela grada boljim prometnim rješenjima. U suradnji sa strukom naći će se adekvatno rješenje koje neće stvoriti dodatne probleme.

3. Parkiranje kroz bolju organizaciju i nova rješenja vezana uz parkiranje – od vraćanja treće zone koja se naplaćuje do 15 sati, ukidanjem naplate na kritičnim mjestima kao što su ulica braće Radić i Kratka ulica kao kratkoročno rješenje, a dugoročno boljom organizacijom javnog prijevoza i izgradnjom javnih garaža.

4. Kvaliteta zraka i pravedan način obračuna komunalnih usluga postavljanjem mjernih stanica za kontinuirano praćenje kvalitete zraka i javno dostupnim informacijama o kvaliteti zraka kako bi se na vrijeme reagiralo protiv subjekata koji zagađuju zrak. Smanjiti će se cijene svih „paušala“ za komunalne usluge i prijeći na obračun usluge sukladno potrošnji. Cilj je da Varaždin postane „Zero – waste city“ – grad koji ne stvara otpad te da se uspješno natječe za „Green Leaf Award“ – grad koji aktivno koristi i promiče ekološki razvoj.

5. Vrtići za sve – u četiri godine izjednačiti cijene privatnih i gradskih vrtića kroz veće subvencioniranje od strane grada. Izgraditi nove vrtiće na mjestima gdje ih trenutno nema kako bi se roditeljima uštedjelo vrijeme prilikom dovođenja i odvođenja djece u vrtić i iz vrtića. Potrebno je ujednačiti kvalitetu i opremljenost vrtića na najvišem nivou.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci