BUDIMO GRAD odgovori gradonačelniku - Bosilj je "sipao salve osobnih uvreda i podcjenjivačkih komentara"

VV | 28.7.2022. u 19:56h | Objavljeno u Aktualno

Budimo grad poslao je priopćenje u kojem odgovara na komentar Nevena bosilja vezan uz kritiziranje javnog natječaja saniranja bala u Brezju. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Prije nekoliko tjedana, na ovoj smo stranici objavili tekst pod naslovom „Sufinancira li Fond najbolje rješenje?“. U tekstu smo ukazali smo na tri problema koja postoje vezano za odabrani pristup rješavanja bala, postavili tri vrlo jasna i konkretna pitanja te pozvali gradonačelnika da organizira javnu raspravu u kojoj bi se građanima dali odgovori na postavljena pitanja. Vjerovali smo, a i danas vjerujemo, da je to minimum koje otvorena gradska uprava mora napraviti prije donošenja konačne odluke i odabira izvođača sanacije odlagališta u Brezju.

Ista pitanja istaknuli smo i na novinskoj konferenciji održanoj početkom tjedna, a u jučerašnjem tekstu ponovili smo svoje sumnje.

Umjesto dvosmjernog razgovora, jučer je gradonačelnik Bosilj u objavi na svojoj FB stranici sipao salve osobnih uvreda i podcjenjivačkih komentara prema našoj platformi i osobito njenom članu koji ni nije autor predmetne objave.

Želimo naglasiti da osim podrugljivih komentara i ad hominem napada, gradonačelnikova objava ne daje niti jedan konkretan odgovor ili protuargument. Isto tako, primjećujemo da gradonačelnik uopće nije demantirao naše navode.

Tako gradonačelnik u svojoj objavi:

1. Ne poriče da nije napravljena nova neovisna analiza baliranog otpada te ne odgovara zašto to nije napravljeno iako je zadnja analiza stara više od tri godine;

2. Ne osporava da se natječajnom dokumentacijom jako ograničava krug potencijalnih ponuditelja;

3. Ne odgovara zašto se odustalo od najjeftinijeg postupka D1 te pritom ne osporava da upravo tom metodom svoj otpad zbrinjavaju skoro svi gradovi u Hrvatskoj – uključujući Varaždin!

4. Uopće ne odgovara na pitanje je li MBO obrada bala podobna proizvesti ostatak otpada koji zadovoljava okolišne kriterije (DOC <3000 mg/kg)?

5. Ne odgovara kuda će se odložiti ostatak nakon MBO obrade i o kojim se količinama radi.

Radi se o vrlo jednostavnim pitanjima koja se konstantno postavljaju u javnom prostoru, a odgovori na koja mogu jednom i za svagda otkloniti sumnju da se stvari nisu napravile kako treba. Zašto gradonačelnik ne želi otkloniti svaku sumnju u pogodovanje? Zašto gradonačelnik na poziv na razgovor odgovara bez imalo dostojanstva, izrugujući se postavljenim pitanjima? Svojim pristupom nije umanjio važnost postavljenih pitanja. Dapače, sva pitanja su i dalje u zraku, a njegova reakcija ukazuje da smo na pravom tragu