Broj korisnika socijalne pomoći u RH i Varaždinskoj županiji - sve manji?! Foto: VV arhiva/Ilustracija

Broj korisnika socijalne pomoći u RH i Varaždinskoj županiji - sve manji?!

| 26.2.2018. u 15:35h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Iako se često čini kako je ekonomska situacija u Hrvatskoj sve lošija ili barem se osjetno ne popravlja, kada bi se pogledao broj korisnika socijalne pomoći moglo bi se zaključiti - suprotno. Vjerovali ili ne, posljednjih je pet godina u konstantnom padu!

Naime, prema podacima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, krajem 2013. godine je na području Hrvatske 113.475 osoba primalo pomoć, a u istom mjesecu 2017. godine primalo ju je “tek” 88.794 ili čak 24.681 osobe manje! Isti trend vidljiv je i na području Varaždinske županije, gdje je 2013. godine pomoć primalo 4.013 osoba, a gotovo tisuću osoba manje ili 3.142 osobe su je primale u listopadu 2017. godine.

Iznos minimalne plaće

Socijalna pomoć se prema zakonu naziva “zajamčena minimalna naknada” (ZMN) i definirana je kao pravo na novčani iznos kojim se osigurava zadovoljavanje osnovnih životnih potreba samca ili kućanstva, koji nemaju dovoljno sredstava za podmirenje osnovnih životnih potreba. ZMN se priznaje samcu ili kućanstvu koji nemaju sredstva za uzdržavanje u visini zajamčene minimalne naknade,koju bi ostvario samac ili kućanstvo koje nema nikakvih prihoda, niti ih je u mogućnosti ostvariti radom, primitkom od imovine, kao ni od obveznika uzdržavanja, osim ako centar za socijalnu skrb utvrdi da obveznik uzdržavanja nije u mogućnosti davati uzdržavanje.

Koliko iznosi socijalna pomoć, odnosno kako se utvrđuje ZMN, objasnili su nam u Ministarstvu..

- Iznos zajamčene minimalne naknade utvrđuje se u postotku od osnovice koju utvrđuje Vlada RH te iznosi 800 kuna. Za samca se utvrđuje u iznosu 100 posto osnovice (800 kn), za samca – osobu nesposobnu za rad – 115 posto (920 kn), dok se za kućanstvo zbrajaju udjeli članova kućanstva: za samohranog roditelja – 100 posto osnovice (800 kn), za odraslog člana kućanstva – 60 posto osnovice (480 kn), za dijete (do 18 godina) – 40 posto osnovice (320 kuna) te za dijete samohranog roditelja i dijete u jednoroditeljskim kućanstvima - 55 posto osnovice (440 kn) - ukazali su nam.
Posebno su napomenuli da iznos zajamčene minimalne naknade za kućanstvo ne može biti veći od bruto iznosa minimalne plaće u RH, koji za 2018. godinu iznosi 3.439,80 kuna...

Zbog čega pada broj korisnika socijalne pomoći čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti