Božinović: Balansirat ćemo između mjera restrikcija i popuštanja sve dok ne pronađeno lijek ili cjepivo

N1/Varaždinske vijesti | 3.4.2020. u 11:50h | Objavljeno u Aktualno

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović za Dnevnik N1 komentirao je kako poduzete mjere daju određene rezultate, a situacija u kojoj se nalazimo bila je nezamisliva prije mjesec dana. Osvrnuo se i na vladine gospodarske mjere te naveo da je Vlada i prvi i drugi paket mjera donijela na vrijeme te dodao da situacija nije baš predvidljiva kada govorimo o širenju koronavirusa.

- Gospodarski resor Vlade svakodnevno zasjeda jer treba pomiriti sve aktivnosti bitne za život, koje pokrivaju i ministarstvo turizma i poljoprivrede i gospodarstva. Vlada pronalazi optimalna rješenja u situaciji koja je prije mjesec dana bila nezamislila - rekao je ministar za N1 dodajući da je svaka kriza istovremeno i prilika da se neke stvari poboljšaju.

- Ne mogu ići toliko duboko, ne poznajem situaciju u drugim resorima. Pojačana digitalizacija sigurno mora postati dio našeg života. Držimo se i hrvamo se s tom nevidljivom beštijom. Mjere koje smo poduzeli daju određene rezultate. Cijeli sukus rasprava je da sve ovisi koliko će se građani pridržavati uputa. Ono što mene zadovoljava je to da se velika većina građana ponaša u skladu s uputama, ostali su predmet naših kontrola i postupanja - rekao je Božinović, osvrnuvši se i na dolazak toplijih dana i prokomentirao da je ovih nekoliko tjedana pred nama ključnih jer na dobrom smo putu ako uspijemo zadržati krivulju ili ju smanjivati.

- Borimo se s virusom koji je nepoznat i onima kojima je to profesija jer nema dovoljno odgovora kako se ponaša. Znaju da se brzo širi i način na koji se širi. Očito se širi brže od svojih prethodnika. Dokad ne pronađemo lijek ili cjepivo, bojim se da ćemo morati balansirati između mjera restrikcija i popuštanja. Na dnevnoj bazi ćemo morati razmišljati što popustiti, ekonomija mora opstati, vidimo što se događa u SAD-u. Smatram da se Hrvatska postavila dobro jer je glavnu riječ dala struci - rekao je Božinović za N1.