Bosilj: U bazenu sam s piranama, a neki bi mi još vezali ruke i stavili teret te se čudili kako plivam

| 7.10.2021. u 16:56h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Normalno je da u svakoj koaliciji, kao i u svakom braku, ima određenih neslaganja, ali njih rješavamo, tako da ne vidim ništa spektakularno, pogotovo ne pucanje suradnje jer ne vjerujem da su ikome u interesu još jedni izbori, izuzev opoziciji, veli nam varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj (SDP) nakon što su zadnjih dana zaredale objave u kojima platforma Budimo grad, glavni koalicijski partner SDP-a, traži žurno stavljanje na dnevni red prilika u varaždinskom HNK i Tehnološkom parku Varaždin, a svoje nezadovoljstvo ne kriju ni s provedbom natječaja za izbor direktora gradskih poduzeća.

Bosilj drži da nema razloga za nezadovoljstva u vezi izbora direktora Čistoće i Parkova, pogotovo jer su napravljeni iskoraci u odnosu na prije.

- Bivši direktor Davor Skroza je 2019.  izabran na prijedlog člana Skupštine Zlatana Avara tijekom sjednice NO pod točkom koja je trajala tri i pol minute.  Nasuprot tome, sukladno našim najavama, proveli smo natječaj za direktora Čistoće, i to po prvi put u povijesti tog poduzeća. Natječaj je bio najavljen u svim lokalnim medijima, kao i da je raspisan.  Međutim, nije objavljen u Večernjem listu samo zato jer račun za njega nije htio platiti bivši direktor Davor Skroza, koji se na njega javio, veli Bosilj, napominjući da je NO izabrao kandidata Zorana Sveteca, dok je njegov prvi prijedlog bio Saša Avirović, kao i da je sretan što ima zainteresiranih da riješe situaciju koju je ostavio Skroza.

Ne razumije ni nezadovoljstvo s natječajem Parkova, koji bi neki poništili.

-Nakon razrješenja Alena Runca, najavili smo da ide natječaj u roku od 30 dana, a do toga će vd biti Marin Bašić. Svi kandidati će biti saslušani i bit će maksimalno transparentno. A tko će biti izabran, odlučit će nadzorni odbor i skupština, najavljuje Bosilj.

Budući da sadašnjem ističe mandat, natječaj će biti raspisan i za direktora Gradskih bazena, no ne i za prvog čovjeka Varkoma.

-Kad raspisujem natječaj, uvijek stojim iza toga da natječaj bude transparentan. Ne želim da bude fingirani, naglašava.

Natječaja za direktora Varkoma, kako napominje, neće biti, nakon što je postignut sporazumni raskid s dosadašnjim direktorom.

-Razišli smo se jer imamo određena neslaganja oko razvoja Varkoma, no razišli smo se u miru.  Budući da to nije predviđeno Statutom poduzeće, neće se raspisivati natječaj, već će direktor biti imenovan nakon što uputim prijedlog NO.  Ne mogu si dopustiti da tu nemam osobu od potpunog povjerenje jer Varkom ima ulaganja veća od milijadru kuna, imamo problema s pročistačem otpadnih voda, mogući su penali zbog kašnjenja, objašnjava Bosilj, kojeg smo pitali hoće li sadašnji predsjednik NO Varkoma postati direktor.    

Neće li to, pitamo ga, izazvati probleme.

-Svjestan sam da time preuzimam i odgovornost.  Ali natječaj nije potreban i stoga ću predložiti imenovanje. Na vidi u čemu je problem, a nije bio problem što Čistoća nije ni jednom raspisala natječaj, a imala ga je u statutu. Kad su izbori direktora u pitanju, čini mi se da kao da sam bačen u bazen s piranama, a neki bi još mi vezali ruke i stavili teret na noge te se onda čudili zašto loše plivam. To tako ne može ići,  ukazuje varaždinski gradonačelnik. 

Nakon inzistiranja Budimo grad, najavljuje osnivanje povjerenstava, koje će se baviti određenim propustima, kao što je biciklistička staza u Aninoj ulici.

-Nisam se time bavio jer se ne stignem baviti prošlošću. Gledam u budućnost, no oni su tražili da se to raščisti. I raščistit ćemo vezano uz Aninu ulicu, rotora kod groblja i sjenice u Poljani. Povjerenstvo će utvrditi je li i tko odgovoran te što napraviti, najavljuje.

No, kako dodaje,  i bez toga jasno je da su pročelnici bili pod velikim pritiskom bivšeg gradonačelnika, čije su upute bespogovorno prihvaćali.

-Za to ne postoje pisani tragovi, tako da postoji mogućnost da će netko od pročelnika, nažalost, odgovarati za takvo ponašanje. Bilo bi stoga fer od bivšeg gradonačelnika da sam preuzme odgovornost, a ne da stradavaju gradski službenici, drži Bosilj.

Što se tiče (ne) prilika u varaždinskom HNK, čija je ravnateljica na udaru kritika zbog angažmana vanjskih glumaca, stipendija i dr., početkom idućeg tjedna očekuje nalaz nove revizije.

-Kakva će biti ne znam, no sudeći po onome što je u javnosti, mislim da neće biti dobra. No, vidjet ćemo. Danas sam dobi zahtjev od Budimo grad da se na dnevni red uvrsti stanje u HNK, ali o tome odlučuje predsjednica Gradskog vijeća. Osobno, nema nikakvih problema da se sve raspravi pred vijećnicima,  zaključuje varaždinski gradonačelnik.