Bosilj o Habijanu: Previše napada i podmetanja, a premalo konkretnih sadržaja

VV | 8.3.2023. u 11:20h | Objavljeno u Aktualno

Temeljem tvrdnji koje je na predizbornoj konferenciji za novinare održao donedavni vijećnik u Gradskom vijeću Varaždina, aktualni predsjednik HDZ-a Varaždina i saborski zastupnik Damir Habijan, gradonačelnik Varaždina dr. sc. Neven Bosilj je dao je sljedeću izjavu koju prenosimo u cijelosti:

 Habijan o gradskoj vlasti: "Umjesto da energiju troše na prozivanja, bilo bi bolje da je usmjere na pripremu projekata"

"Izbori vrlo često na površinu izbacuju lošije strane politike. Previše napada i podmetanja, a premalo konkretnih sadržaja i programa usmjerenih na budućnost i razvoj. Pomanjkanje vizije u pravilu završava u kojekakvim konstrukcijama usmjerenih na prošlost. Moj je životni stil bitno drugačiji od ovog prevladavajućeg političkog. Usmjeren sam na budućnost, želim graditi i razvijati naš grad, potičem konstruktivni dijalog i doprinos svih u kreiranju onih rješenja koja utječu na bolji život naših građana, ali i na bolje uvjete za rad i poslovanje naših radnika, obrtnika i poduzetnika.

Neću trošiti vrijeme na komentiranje Habijanovog pokušaja čišćenja vlastite prošlosti iz vremena suradnje s nekadašnjim gradonačelnikom, ali iznenađuje njegov pristanak na ulogu glasnogovornika koalicije Stričak – Čehok. Neizmjerno mi je žao kao čovjeku i Varaždincu, a ne kao političaru, što je četiri godine koalicijske vlasti Čehoka i Habijanova HDZ-a u prošlom mandatu potrošeno uzalud. U te četiri izgubljene godine nije donesen niti jedan strateški dokument grada osim strategije sporta, niti je riješen bilo koji ključni problem grada, a sada Habijan pokušava neutemeljeno napadati gradsku vlast za nečinjenje nakon malo više godine i pol mandata. Da je bivši vijećnik Habijan češće dolazio na sjednice Gradskog vijeća, odnosno više vremena posvetio gradskim temama umjesto pokušajima branjenja neobranjivih afera svojih stranačkih kolegica i kolega koji su punili naslovnice hrvatskih medija; redom ministara i državnih tajnika, mogao je biti puno bolje upućen u sve gradske teme, uključujući i strategije koje smo donijeli. U proteklih godinu i pol usprkos svim mogućim opstrukcijama i podmetanjima od strane dvojca bez kormilara, Stričak – Čehok, Grad je završio Strategiju razvoja urbanog područja kao ključni dokument razvoja grada do 2027. te napravio Studiju urbane mobilnosti Grada Varaždina. Prijavljena je izrada Strategije zelene urbane obnove Grada Varaždina na NPOO još u studenom prošle godine.

A sada nekoliko rečenica o neizglasavanju proračuna – naravno da je i gospodinu Habijanu jasno da je za odbijanje proračuna krivac njegova stranka, HDZ i njegov koalicijski partner u županiji Čehok. Za mene, kao odgovornog gradonačelnika, apsolutno su neprihvatljiva kojekakva rješenja u HDZ-ovom stilu koja uključuju političku trgovinu i kupovinu ruku vijećnika. Na tri sjednice međustranačkog vijeća, koja su organizirana s namjerom da se postigne dogovor o proračunu, bivši vijećnik Habijan došao je na jednu, ali stav HDZ-a se očito znao unaprijed jer je ta odluka bila donesena na razini iznad one gradskog HDZ-a. Iz svega je toga jasno: da je Habijan i njegov HDZ glasao za proračun već bi bio u toku natječaj za radove na Dječjem vrtiću Hrašćica za koji smo dobili cca 5 milijuna kuna, bale bi bile pred konačnim odlaskom iz Brezja, a raspisao bi se i natječaj za glavni projekt konačnog rješenja Kučanske rampe, dok bi na sve škole u gradu Varaždinu kao i na dvorane Graberje i Srednjoškolac, krenulo postavljanje solarnih elektrana koje smo isto dobili na natječajima EU fondova. Znači, sve ono što nije uradila prethodna vlast Čehoka i HDZ-a u nepovratno izgubljene četiri godine mandata najnesposobnije gradske vlasti u povijesti grada. Dodat ću i to da bi upravo na temelju prihvaćenog proračuna naši zaposleni u vrtićima, vatrogasci, knjižničari, kazalištarci i svi zaposleni u sustavu grada već za dva protekla mjeseca dobili viša primanja, roditelji novorođenih bi za novorođenu djecu dobili naknadu u visini od 1000 EUR-a, roditelji školske djece ne bi plaćali naknadu za produženi boravak, a naši bi umirovljenici imali besplatan javni prijevoz, a za četiri tjedna bi dobili i veće Uskrsnice upravo na temelju novog proračuna kojeg je odbio prihvatiti Habijan i HDZ.

Pozivam gospodina Habijana, kao i sve političke aktere, da se u nadolazećoj izbornoj komunikaciji uvažava političke protivnike i potiče uljuđena, građanska komunikacija i demokratska rasprava. Posebno pozivam sve aktere da se suzdrže od vrijeđanja na osobnoj razini, neargumentiranih podmetanja i napada kojima bi mogli dati neželjenu sliku o našem gradu. Varaždin je iznad svih. Iznad svih političara, stranaka i nezavisnih lista."