Bosilj: Nemamo razloga ništa sakrivati ili tajiti

vv | 3.1.2022. u 11:28h | Objavljeno u Aktualno

Naravno da radimo i na kaznama, otkazima i prijavama za odgovorne i nevjerojatno je da nas neki „aktivistički“ odvjetnici populistički prozivaju, a trebali bi znati da je procedura u takvim stvarima najvažnija i da bi krivim korakom mogli izgubiti sve te buduće potencijalne sporove i napraviti ogromnu štetu

-Najlakše je pametovati na Facebooku, naglašava varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, osvrćući se na različite istupe na društvenim mrežama. Za razliku od onih koji tamo samo pišu, kako naglašava, gradska se uprava uhvatila posla i ušla je ukoštac s problemima, koji nisu mali, posebno u Čistoći. To ilustrira i nekim činjenica.

1. Racionalizacija poslovanja. Zatekli smo ovo:  Čistoća plaća 800 kn za zbrinjavanje tone biootpada, a pronašli smo opciju za 420 kn. 

2. „Začepljene“ su rupe kroz koje je nepotrebno i neracionalno curio novac.  Čistoća je od 2016. godine do rujna 2021. za održavanje IT sustava potrošila 3.522.621 kn. Od 2016. godine do rujna 2021. Čistoća je za odvjetničke usluge (bez troškova ovrha) platila iznos od 1.747.825 kn. Čistoća je od 2016. godine do rujna 2021. godine za reprezentaciju potrošila 1.160.556 kn 

3. Razdvajanje otpada na kućnom pragu ne radi se zbog Čistoće, već zbog zakonskih odredbi (članak 22. ZoGO donijet je 31.07. 2021.), zaštite okoliša, života i zdravlja naše djece!

4. Čistoća ne zarađuje na prodaji plastike već suprotno – plaća njeno zbrinjavanje (895 kn/toni, odnosno 1.434.398,60 kn u 2020.) Čistoća u svojem krugu ima uskladišteno 1.727 tona plastike, koju je prikupila u 2021. i koju su čuvali valjda „za sjeme“ i koju treba zbrinuti što je dodatni trošak od 1.545.665 kn.

5. U prva tri kvartala 2021. gubitak ostvaren u djelatnosti gospodarenja otpadom -  3.728.585 kn i nove cijene su iskalkulirane na način da Čistoća uz te cijene i racionalizaciju poslovanja posluje na pozitivnoj nuli kako bi i trebala s obzirom da se bavi komunalnom djelatnošću.

6. Čistoća je od 2014. godine do 30. rujna 2021. godine na ime naknade za korištenje odlagališta otpada na području druge jedinice lokalne samouprave platila iznos od 2.603.923,43 kn, a plaćanje tog iznosa je bila obveza JLS-a prema JLS-u na čijem je području deponija, a ne obveza Čistoće.

7. Ni jedan načelnik ili gradonačelnik osim grada Varaždina nije pronašao i dogovorio količine deponija za odlaganje mješovitog komunalnog otpada, a Čistoća cca 60 % MKO prikupi u gradu Varaždinu, a 40 % u ostalim općinama i gradovima. S obzirom na neaktivnost drugih općina i gradova te činjenicu da cijena usluge mora biti jednaka za prikupljanje u gradu Varaždinu i općinama udaljenima po 30-ak km, čime Čistoća dodatno generira gubitak pa svaki JLS, koji želi, može otići iz Čistoće. 

- Naravno da radimo i na kaznama, otkazima i prijavama za odgovorne i nevjerojatno je da nas neki „aktivistički“ odvjetnici populistički prozivaju, a trebali bi znati da je procedura u takvim stvarima najvažnija i da bi krivim korakom mogli izgubiti sve te buduće potencijalne sporove i napraviti ogromnu štetu Društvu. Možemo razgovarati činjenicama i argumentima, a ne jeftinim populističkim floskulama. Svatko zainteresiran za podatke, tablice ili grafove može ih potpuno transparentno dobiti u Upravi Čistoće. Nemamo razloga ništa sakrivati ili tajiti, poručuje Bosilj.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci