Bosilj Čehoku tijekom rasprave o mjesnim odborima: "Ovaj teatar koji izvodite sve više liči na Pernara"

MGA | 26.9.2023. u 17:20h | Objavljeno u Aktualno

Odgovorajući na pitanja vezano za naselje Črnec Biškupečki tijekom aktualnog sata sjednice varaždinskog Gradskog vijeća, koja je u tijeku, gradonačelnik Neven Bosilj naveo je i podatak vezan za rad tog mjesnog odbora.

 - Nakon što je održana prva sjednica i izabran predsjednik u tom mjesnom odboru nije održan ni jedan sastanak. Predsjedniku vijeća MO isplaćuje se 141 eura mjesečno, što u četiri godine mandata iznosi oko 50.000 kuna, a nisu održali niti jedan sastanak. Katastrofa! - rekao je Bosilj.

Nakon aktualnog sata, krenula je i rasprava vezano za prvu točku dnevnog reda o izmjenama i dopunama Statuta Grada Varaždina koja se tiču i mjesnih odbora. Kako je najavljeno prije sjednica, gradske vlasti namjeravaju umjesto neefikasnih mjesnih odbora direktno komunicirati s građanima i to putem participativnog proračuna. U Gradu je već objavljen poziv građanima da predlažu male komunalne akcije u svojim naseljima i tako sudjeluju u izradi participativnog proračuna za sljedeću godinu, za što je namijenjeno u proračunu 300.000 eura. Sredstva bi se osigurala upravo ukidanjem mjesnih odbora, za koja zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković kaže da su relikt prošlosti i ne odgovaraju suvremenim načinima komunikacije.

Vijećnik Ivan Čehok u raspravi je kazao da to što radi Bosilj nisu uspjeli dosad ni Mađari, ni Austrijanci, pa ni Karađorđevići.

- To je čin revolucionarnog nasilja bez presedana. Ukidaju se temeljni oblici samoorganiziranja građana. Recite otvoreno da ih ukidate zato što vam ne odgovaraju. SDP ukida mjesne odbore zato što nikad niste imali predsjednike mjesnih odbora pa da partija može odlučivati o svemu. Kažete da se vijeća mjesnih odbora nisu sastala, pa zašto bi se sastali? U mjesnom odboru, primjerice, nemaju pojma da se kroz Wissertovu planira napraviti magistrala - navodi Čehok.

Vijećnica Dubravka Novak također smatra da ukidanje mjesnih odbora na ovaj način nije prihvatljivo već da ih treba unaprijediti na način da budu aktivniji. Reformist David Kos, a ni vijećnici HDZ-a također nisu podržali predložene izmjene i dopune Statuta. 

S obzirom da je SDP imao potreban kvorum i većinu prijedlog je prihvaćen uz 11 za i šest glasova protiv. 

Nakon stanke Ivan Čehok na sjednicu se vratio noseći kantu za smeće pa je Bosilj rekao da njegov teatar sve viši liči na Pernara.