Bolnice postaju državne; Stričak: "Zgrade, oprema i zaposlenici ostaju ovdje" Foto: VV arhiva

Bolnice postaju državne; Stričak: "Zgrade, oprema i zaposlenici ostaju ovdje"

| 20.9.2023. u 08:30h | Objavljeno u Aktualno

Ministar zdravstva Vili Beroš nedavno je potvrdio da od 1. siječnja 2024. godine država preuzima osnivačka prava nad svim općim i županijskim bolnicama u Hrvatskoj.

I dok se iz nekih sredina žale na takvu odluku ili čak najavljuju ustavne tužbe, varaždinsku župan Anđelko Stričak kaže da "osnivačka prava nad općim bolnicama prelaze na državu temeljem zakona koji je donio Hrvatski sabor s ciljem omogućavanja cjelovitog upravljanja bolničkim sustavom, ali prije svega s ciljem unapređenja kvalitete pruženih usluga".

- Naglašavam da zgrade sa svom medicinsko-dijagnostičkom opremom i svim zaposlenicima ostaju tamo gdje su i sada, međutim očekujemo unapređenje kvalitete zdravstvenih usluga jer je upravo to cilj prijenosa osnivačkih prava, tj. cjelokupne reforme zdravstva. Sam stručni rad zdravstvenih ustanova propisan je na razini države i na taj rad županije ni sada nemaju utjecaja. Isto tako, nastavit ćemo sa suradnjom koja se i sada odvijala u okviru Županije, a koja se tiče, primjerice, javnozdravstvenih akcija u kojima sudjeluje naša bolnica. Što se tiče upravljanja, županije i Grad Zagreb u upravljanju bolnicama i nadalje će sudjelovati putem jednog člana Upravnog vijeća, dok se predsjednik i tri člana imenuju ispred osnivača, odnosno Republike Hrvatske – odgovorio je Stričak na upit o prijenosu osnivačkih prava.

Napomenuo je da je Varaždinska županija osnivač šest zdravstvenih i jedne ustanove socijalne skrbi.

- One su zajedno ostvarile gubitak koji s 31. srpnjem 2023. iznosi 72.557.262 eura (546.682.690 kuna), od čega na Opću bolnicu Varaždin otpada 60.057.953 eura (452.506.646 kn), odnosno više od 80%. Varaždinska županija, koja po Zakonu o ustanovama solidarno odgovara za dugove svojih ustanova, nema financijskih sredstava za podmirenje tog duga – rekao nam je župan, dodavši kako je iz Financijskog plana Opće bolnice Varaždin vidljivo da su ukupni prihodi bolnice prošle godine iznosili 77.728.541 eura.

- Od tog iznosa, Županija je iz svojeg proračuna izdvojila 1.424.864 eura, što čini svega 1,83% prihoda, a doda li se tome 1.809.849 eura iz decentraliziranih sredstava, izdvajanja Županije čine 2,33% ukupnih prihoda bolnice. Vlastiti prihodi bolnice iznosili su 1.746.201 eura ili 2,25%. Sva ostala sredstva, odnosno više od 90% prihoda bolnice odnosi se na prihode s državne razine. Vjerujemo da će se ti iznosi u budućnosti i povećati – istaknuo je.

- Za pacijente i zaposlenike bolnice posebno je važno da je ove godine završen Objedinjeni hitni bolnički prijem, dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija, jedinica za liječenje moždanog udara, započeta je izgradnja Centralnog operacijskog bloka. Sve te investicije ne bi bile moguće provesti bez pomoći države, odnosno Ministarstva zdravstva – zaključio je Stričak.