“Bogati Varaždinci su nekad ostavljali svoju imovinu gradu, a danas prevladava trend čekanja da se zaradi na kamatama”

| 5.8.2019. u 20:14h | Objavljeno u Aktualno

Objašnjavajući zašto njegova stranka nije za ponudu Ekos Holdinga, predsjednik varaždinskoga Gradskog vijeća i varaždinskog HDZ-a Damir Habijan u prošlom je broju tjednika Varaždinske vijesti iznio nepoznate, djelomice i iznenađujuće detalje, koji su uslijedili nakon presude varaždinskog Trgovačkog suda prema kojoj Grad Varaždin mora spomenutom poduzeću platiti 30 milijuna kuna za zemljište u Ulici V. Novaka, kamate i troškove. Stoga smo Zlatana Avara, zamjenika varaždinskoga gradonačelnika, pitali na početku razgovora je li sve uistinu bilo tako, odnosno nije li Grad Varaždin stvarno bio zatečen ishodom postupka s obzirom da su se zadnjeg dana za žalbu održavali sastanci i sjednice što dalje nakon prvostupanjskog postupka.

„Habijan ne govori istinu“

Predsjednik Gradskog vijeća veli da je prijedlog nagodbe vidio upravo tog zadnjeg dana i da je to razlog zašto nije žurno sazvao izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća...

Već kad smo krenuli u kampanju 2017. godine, znali smo da je bivša vlast na čelu sa SDP-om i HNS-om opteretila Grad višemilijunskim sporovima, koji su samo čekali da dođu na naplatu, oni su čak tužili i Ministarstvo financija. Pametnome dosta. Nažalost, predsjednik Gradskog vijeća ne govori istinu kad kaže da ništa nije znao. Svi su znali za presudu, uostalom vi, odnosno Varaždinske vijest dobili ste ju od mene u roku od pet minuta nakon što ste zatražili. Osobno sam ga nazvao 26. lipnja u 10 sati te smo kroz konferencijski poziv, Habijan, odvjetnik Jelaković i ja raspravljali o ulaganju žalbe i svim financijskim posljedicama takve odluke. Tijekom dana trajali su pregovori s odvjetnicima suprotne strane, pri čemu smo gradonačelnik, Habijan, odvjetnik Jelaković i ja bili u stalnom kontaktu te fizički u uredu gradonačelnika. U 15 sati stigla je ponuda Ekos holdinga, koja je za 3.9 milijuna kuna manja od dosuđenog iznosa. Jednostavno rečeno, svi smo, a ne samo Habijan, dobili navedenu ponudu u isto vrijeme, a to je zadnji dan u 15 sati. Habijan olako zaboravlja da je tog istog dana od 18 do 20 sati održan redovan sastanak predstavnika HDZ-a i nezavisne liste, pri čemu se nije niti jednom spomenula potreba za sazivanjem izvanredne sjednice GV-a, nitko, baš nitko nije tražio da se ide sa žalbom, nego se raspravljalo da se ponuda od 26,6 milijuna kuna pokuša dodatno smanjiti. Ukoliko je g. Habijan bio protiv navedene ponude, mogao je jednostavno poslati e-mail da se ne slaže s ponudom.
Ali s obzirom da predsjednik Gradskog vijeća na tom sastanku nije čuo čak ni ono što njegovi članovi jesu, odsada ćemo samo pismeno. Ja iza svega rečenog stojim i spreman sam isto ponoviti na poligrafu. Ne znam bi li Damir Habijan bio spreman učiniti isto?

Točka nagodbe našla se početkom godine na dnevnom redu Gradskog vijeća objavljenom na internetskim stranicama, ali na kraju ipak je nije bilo. Predsjednik Gradskog vijeće to objašnjava da nije bilo materijala… Ako je bilo, kako je tada zapravo izgledala nagodba i tko je ispred Grada bio u to uključen?

U pregovore smo od početka mandata bili uključeni svi koji se bave tom problematikom, od odvjetničkog ureda Jelaković, ravnatelja JU Gradski stanovi, gradonačelnika i mene osobno. Materijal je postojao i dalje postoji, a financijska ponuda od strane Ekosa bila je u visini 22 milijuna kuna. Stav kako nezavisne liste, tako i HDZ-a, bio je da se pričeka odluka suda, iako smo znali da je tužba neprofesionalna i ishitrena te da su izgledi za njen uspjeh nikakvi.
Da smo se nagodili u veljači, Grad bi trebao platiti osam milijuna kuna manje od dosuđenog!

             Više o tome što je rekao zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u