Biskup Radoš uputio pismo svećenicima: "Neka vjernike dočekuju vratari, mise na otvorenom" Foto: Ilustracija/Varaždinska biskupija

Biskup Radoš uputio pismo svećenicima: "Neka vjernike dočekuju vratari, mise na otvorenom"

IHR/Varaždinske vijesti | 2.5.2020. u 09:07h | Objavljeno u Aktualno

Od danas vjernici ponovno mogu u crkve, no morat će se pridržavati uputa koje su crkvama dane od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Tim povodom varaždinski biskup Bože Radoš jučer je uputio pismo svećenicima o slavljenju svetih misa i drugih liturgijskih slavlja u vrijeme zaraze koronavirusom.

- Ovime vam želim dostaviti i preporučiti posljednje preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a koje se odnose na vjerska okupljanja u crkvama i molitvenim prostorima. Iste su donesene s obzirom na postupno popuštanje mjera proglašenih u svrhu sprečavanja ove teške zarazne bolesti u našoj domovini. Pozivam vas da se s njima detaljno i pažljivo upoznate kako biste ih mogli primjenjivati, te vas molim da s uputama upoznate što prije i vaše suradnike, osobito one koji će vam biti na pomoći da ih odgovorno provodite u vašim zajednicama - stoji između ostalog u pismu biskupa Radoša.

Uz izbjegavanje međusobnih kontakata i obaveznu dezinfekciju ruku, vjernici će se morati pridržavati mjera socijalnog distanciranja. Mons. Radoš u pismu svećenike podsjeća kako prostor za euharistiju mora biti prozračan i očišćen.

- Potrebno je da prostor ostane takav cijelo vrijeme, neka se stoga češće čisti i uređuje - podsjeća varaždinski biskup.

Navodi kako je potrebno poštivati sve mjere higijene i dezinfekcije prostora, osobito onih površina s kojima su vjernici češće u kontaktu.

- Što se tiče prostora za slavlje euharistije, preporuka ostaje da on bude vanjski. Mnogi od vas imaju vlastiti prostor oko crkve, često opremljen i vanjskim oltarom za slavlja župnih svečanosti i blagdana. Svakako je potrebno i s obzirom na prostor, bilo vanjski bilo unutarnji, označiti mjesta, a tako da se poštuje propisana udaljenost. Najbolje je da vjernike na označeno mjesto upute 'vratari' koji će ih, kao u prvim kršćanskim vremenima, dočekivati na ulasku u crkvu. Oni će se pobrinuti da svatko slijedi mjere dezinfekcije ruku. Ako je moguće, poželjno je da ulazak bude na jedna, a izlazak na druga vrata. U svemu prije, tijekom i nakon slavlja neka se poštuje pravilo da se vjernici što manje kreću s mjesta koje im je dodijeljeno, a kako bi se što više osigurala njihova međusobna udaljenost - navodi u pismu mons. Radoš.

Temeljem preporuka, ispovijedi se neće održavati u ispovjedaonici.

- Omogućimo stoga našim vjernicima da im svakodnevno, barem sat vremena, svećenik bude na raspolaganju za svetu ispovijed. Slavlje sakramenta ispovijedi neka također bude u potpunosti u skladu s preporukama mjera za slavlje ispovijedi – u otvorenom i prozračnom prostoru, na vjernicima vidljivom i lako dostupnom mjestu. Posebno neka se tom prilikom pazi na intimitet i dostojanstvo svake osobe, kao i svetost i nepovredivost sakramentalnog pečata - navodi mons. Radoš u pismu koje u cijelosti možete pročitati na internet stranicama Varaždinske biskupije.

Označeno u