Biskup Mrzljak predvodi proslavu Tijelova u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 26.5.2016. u 08:17h | Objavljeno u Aktualno

Na svetkovinu Tijelova, u četvrtak 26. svibnja, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodit će misno slavlje u 10 sati u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu, te svečanu Tijelovsku procesiju ulicama grada. Proslava će se zaključiti povratkom procesije u katedralu i završnim blagoslovom.

U slavlju će sudjelovati svećenici i vjernici župa grada Varaždina, među kojima će već tradicionalno biti i prvopričesnici u bjelini i krizmanici. U slučaju kiše neće biti procesije.

Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove je katolički blagdan. Slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. U Hrvatskoj je neradni dan (jednostavno računanje datuma: deveti četvrtak nakon Uskrsa). Za Katoličku Crkvu, svetkovina je u znak sjećanja na Veliki četvrtak kada je Isus na Posljednjoj večeri ustanovio euharistiju dajući apostolima kruh i kalež s vinom, riječima „Uzmite i jedite, ovo je tijelo moje“ i „Uzmite i pijte, ovo je krv moja“ te „Ovo činite meni na spomen!“

Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Augustinska redovnica Sveta Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu.

Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije, želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.