Biskup Mrzljak blagoslovio temeljni kamen novog Caritasovog centra na Banfici

| 27.9.2016. u 13:39h | Objavljeno u Aktualno

Iduće godine u ovo vrijeme, trebao bi biti gotov novi Caritasov centar Varaždinske biskupije na Banfici, a danas je varaždinski biskup Josip Mrzljak blagoslovio temeljni kamen.

Kako je naveo biskup Mrzljak, centar se gradi u godini Božjeg milosrđa te se nada da će se otvorenje održati na 20. obljetnicu Varaždinske biskupije.

- Papa Franjo nas poziva da budemo milosrdni, to znači da činimo dobro drugim ljudima. Mislim da će ova kuća biti upravo spomen na ovu godinu Božjega milosrđa kada ćemo ovdje moći nahraniti one koji su gladni, napojiti žedne, obući gole, sve ono što bismo kao Katolici, kao kršćani trebali činiti. Ja se nadam da će ova zgrada biti dovršena u ovo vrijeme iduće godine i da će tada već s radom započeti kuhinja. Ovdje će biti prostora i za skladištenje hrane što je jako važno, a u budućnosti se nadamo da će ovdje biti i prenočište za beskućnike - istaknuo je biskup Mrzljak dodavši kako bi otvorenje tada bilo za 20. obljetnicu Varaždinske biskupije.

Građevinsko zemljište koštalo je šest milijuna kuna, a sufinancirali su ga Varaždinska županija, Grad Varaždin i Varaždinska biskupija svaki s trećinom sredstava.

- Međutim, sada Varaždinska biskupija gradi sama i ta prva faza će koštati 13 milijuna kuna. Mi smo zatvorili tu konstrukciju, ali ćemo tražiti pomoć u opremanju ostalih donatora i sudionika koji to žele. Naš Caritasov centar raste i u ovoj prvoj fazi bit će izgrađena kuhinja sa svim pratećim objektima, hladnjačama, skladištima, ali bit će i odjel odjeće i obuće za odrasle i za djecu te odjel za invalide. Tako ćemo zatvoriti jednu cjelinu, a u projektu je predviđeno i prenoćište za beskućnike. Nadamo se da će suradnja s Gradom i Županijom krenuti da se i to napravi. Vidjet ćemo kako ćemo realizirati i te projekte - rekao je Ante Šola, ravnatelj Caritasovog centra Varaždinske biskupije.

Varaždinski župan Predrag Štromar naglasio je kako Caritas danas djeluje u vrlo lošim uvjetima te da će izgradnjom novog centra uvjeti biti puno bolji.

- Još 2008. smo dogovorili s Gradom Varaždinom, dali smo i dio novca, no tada je ondašnji gradonačelnik dao krivo zemljište koje se nije moglo koristiti za izgradnju. Zato isprika svim potrebitima što su čekali tako dugo. Prošle godine kad smo krenuli rješavati svu dokumentaciju, vidjeli smo da izgradnja ide zapravo jako brzo. Drago mi je da je i Županija financijski sudjelovala u svemu ovome i na 20. godišnjicu naše biskupije imat ćemo otvoriti nešto što je potrebno jednom dijelu naših sugrađana - naglasio je župan dodavši kako ga veseli što se broj potrebitih u posljednje vrijeme smanjuje te da će Varaždinska županija i dalje potpomagati Caritas Varaždinske županije.

Da je bilo problema sa zemljištima, podsjetio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

- Nadam se da smo ovo konačno priveli kraju. Znate da ta priča o potrebi novog Caritasovog centra traje jako dugo. Bilo je dosta brljanja od bivše gradske vlasti koja je u tu svrhu dala jedno zemljište koje je bilo apsolutno neupotrebljivo. Mi smo tu pogrešku ispravili 2014. godine i zamijenili to zemljište s ovim zemljištem koje je namijenjeno za izgradnju i može se prostorno i planski namijeniti za izgradnju centra. Mnogi naši sugrađani hrane se u Caritasovoj kuhinjni i znamo da postojeći prostori ne zadovoljavaju te potrebe. Na ovoj novoj lokaciji svi potrebiti dobit će najmoderniju i najnoviju kuhinju. Ovo je prva faza, kasnije će se širiti i na prenoćište, u projektu je i mala kapelica. Nadam se da će ovaj dio grada, gdje se inače grad širi, dobiti jedan vrijedni objekt - rekao je Habuš.

Galerija slika