Bilić u Saboru: Funkcionalno spajanje je neprovedivo u praksi zbog birokracije

vv | 17.6.2024. u 20:00h | Objavljeno u Aktualno

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić prošlog je tjedna u Saboru upozorio na važnost decentralizacije, ali u pravom smislu te riječi.

- Vjerujemo da nama u Ludbregu, kao i drugim općinama i gradovima, treba biti omogućeno donošenje odluka vezanih za našu sredinu. To uključuje sve, od toga što će se događati u našim školama, preko brzine izdavanja dozvola, pa do ulaganja nužnih sredstava u infrastrukturu. Govorio sam o još jednoj važnoj temi, a to je funkcionalno povezivanje općina. Jasno je da je povezivanje ključno da bi zajednički mogli odraditi projekte ključne za naš kraj, ali je nažalost još uvijek od strane države nejasno definiran način povezivanja. Puno se spominju reforme, ali se one u praksi ne provode – rekao je Dubravko Bilić.

Ističe da će se u Saboru zalagati da jedinice lokalne samouprave dobiju više ovlasti.

- Samo lokalnom zajednicom koja ima ovlasti za donošenje ključnih odluka možemo osigurati brži i učinkovitiji razvoj. Naše iskustvo pokazuje da bolje poznajemo potrebe i prioritete naših građana te da možemo brže i prilagodljivije odgovoriti na izazove s kojima se suočavamo. Decentralizacija nije samo administrativna promjena; ona je ključ za stvaranje prosperitetnih i samoodrživih zajednica. Nastavit ćemo se zalagati za to da Ludbreg i slične sredine dobiju više ovlasti i odgovornosti za vlastiti razvoj – rekao je Bilić.

Govoreći konkretno o funkcionalnom spajanju, Bilić upozorava da je trenutno neprovedivo u praksi, a sve zbog administrativnih barijera, odnosno birokracije.

Kaže da glavnina problema leži u tome da je Ministarstvo financija do sad isključivo bilo nadležno za takozvane reforme lokalne samouprave, a sve se svodilo na postepeno smanjenje prihoda gradovima i općina, dok se funkcionalno spajanje onemogućava zbog nerazumijevanja nadležnih institucija.

- Opet ćemo mijenjati porezni zakon i smanjiti prihode lokalnim samoupravama, molim kolege iz HDZ-a da pokušaju objasniti ministru Primorcu da mi novac ne oročujemo u bankama već trošimo za bolji standard, ulažemo u infrastrukturu, dječje vrtiće, te kroz razne mjere i projekte nastojimo omogućiti bolji život našim sugrađanima. Oni koji su se spojili funkcionalno imaju velikih i nerješivih problema, a da ne govorim kakvi su problemi s inspekcijama koje ne uvažavaju same procese. Posebno je problem radni status službenika kod funkcionalnog spajanja, što do sad nije regulirano – rekao je Bilić i istaknuo da se zapravo favorizira velike gradove.

- Nužno je da se primijeni neki od europskih modela koji na drugačiji način brinu o jednakosti razvoja svoje države. Nadam se da će novi ministar uprave provesti konkretnu reformu koja će dati vjetar u leđa za ozbiljnije promjene, te da se iskoristi poticaj države da se to povezivanje lokalnih sredina zaista i provede u praksi – rekao je Bilić i dodao da je država jako centralizirana i svaka decentralizacija završi na županijama. Ističe da u budućnosti treba ići u smjeru da se gradovima daju na upravljanje primjerice škole i sustav izdavanja građevinskih dozvola te dodaje da je izglasavanje ove dopune zakona veliki napredak i nada se da će se administrativne barijere otkočiti.