Bilić na međunarodnom sastanku načelnika i gradonačelnika u Međugorju Foto: Grad Ludbreg

Bilić na međunarodnom sastanku načelnika i gradonačelnika u Međugorju

Varaždinske vijesti | 26.4.2016. u 08:04h | Objavljeno u Aktualno

Zajednička sjednica Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH, Saveza opština i gradova Republike Srpske i Udruge gradova u Republici Hrvatskoj održana je 21. travnja u Međugorju.

Uz veliki broj načelnika i gradonačelnika općina i gradova iz Federacije BiH i Republike Srpske te gradonačelnika iz Hrvatske, među kojima i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, sjednici su bili nazočni i Ivo Jerkić, načelnik Općine Čitluk i predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, Željko Turk, gradonačelnik Grada Zaprešića i predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, Mićo Mićić, gradonačelnik Grada Bijeljine i predsjednik Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske i Vesna Travnjanin, direktorica Saveza općina i gradova Federacije BiH. Na sjednici su bili i predstavnici Zastupničkog doma PFBiH, Doma naroda PFBiH, Federalnog ministarstva financija i SIDA-e.

Nakon sjednice susreo sam se s načelnikom općine Čitluk. Pričali smo prvenstveno o intenziviranju suradnje koja je između Ludbrega i Čitluka započela devedesetih godina pa potom stagnirala. Obzirom da nas povezuju vjerska obilježja, suradnja je itekako dobrodošla zbog razmjene iskustava i proširenja mogućnosti. Spomenuli smo i mogućnost bratimljenja našega grada i općine što bi moglo biti realizirano već iduće godine u travnju kada slavimo Dan Centra svijeta – rekao je Bilić.

Nositelji vlasti u jedinicama lokalne samouprave razmijenili su svoja iskustva i ideje u različitim oblastima, od iskustva hrvatskih gradova i općina u procesu europskih integracija, preko revitalizacija kulturne baštine, lokalnog ekonomskog razvoja pojedinih općina do perspektive razvoja i suradnje asocijacija lokalnih vlasti BiH i Hrvatske, a prezentirana je i strategija razvoja SOGFBiH za razdoblje 2015.–2022. godine. Također, dužnosnici iz Hrvatske prenijeli su svoja iskustva kolegama iz BiH kada je u pitanju povlačenje sredstava iz fondova Europske unije, kao i odnos središnje države i jedinica lokalne samouprave.

Načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić, predsjednik Predsjedništva Skupštine SOGFBiH, istaknuo je kako već postoje primjeri dobre suradnje jedinica lokalne samouprave Hrvatske i BiH, dodavši kako se nada da će se nakon ovog sastanka ta suradnja intenzivirati.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci