Besplatan prijevoz na prosvjed u Zagreb, ako se na vrijeme prijavite za mjesto u autobusu

| 23.11.2019. u 10:59h | Objavljeno u Aktualno

U dogovoru s učiteljima i profesorima, a u znak podrške njihovom zahtjevu za povećanje koeficijenata za obračun plaća, Damir Šilec, Denis Mladenović i Marijan Dominko iznajmili su autobus koji će voziti u Zagreb na prosvjed najavljen za ponedjeljak, 25. studenoga.

-Svi zainteresirani mogu besplatno na prosvjed u Zagreb, ako se na vrijeme prijaviti za mjesto u autobusu kojih je 59. Veselimo se sudjelovanju u još jednoj borbi za boljitak naše djece, društva i zemlje, veli nam Mladenović te napominje da se sve informacije i detalji puta mogu dobiti kod organizatora, kojima se treba javiti na FB messenger.

Iz Varaždinske županije u ponedjeljak bi trebalo krenuti 13 autobusa s ukupno 680 prosvjednika samo iz osnovnih škola. Zašto se prosvjeduje, odnosno štrajka, kad je zadnjih godina plaća u prosvjeti porasla za gotovo 20 posto, a Vlada je najavila i porast osnovice za javne službe za 6,12 posto, Mladenović veli da se time ne rješava zaostajanje plaća za drugim javnim službama, što bi se postiglo samo kada bi se prihvatio sindikalni zahtjev za povećanje koeficijenata za 6,11 posto.
Međutim, usprkos tome što je od početka cirkularnog štrajka prosvjetara prošlo više od mjeseca dana, nije baš jasno traži li se povećanje koeficijenata isključivo za radna mjesta nastavnika i učitelja ili i za druga. Naime, Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama sadrži više od 40 radnih mjesta i koeficijenata u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima.

Tako učitelj, nastavnik, stručni suradnik, odgajatelj – bez položenog stručnog ispita ili bez odgovarajuće vrste obrazovanja – ima koeficijent 1,124; učitelj, nastavnik, stručni suradnik, odgajatelj 1,325; učitelj, nastavnik, stručni suradnik, odgajatelj – mentor 1,481; a učitelj, nastavnik, stručni suradnik, odgajatelj – savjetnik 1,614. Veće koeficijente ima učitelj – stručnjak edukacijsko-rehabilitacijskog profila (1,385), zatim učitelj – stručnjak edukacijsko-rehabilitacijskog profila – mentor (1,532) te učitelj – stručnjak edukacijsko-rehabilitacijskog profila – savjetnik (1,676) . Veće koeficijente imaju i učitelji sa završenim preddiplomskim sveučilišnim ili preddiplomskim stručnim studijem na kojem se stječe najmanje 180 ECTS bodova, odnosno učitelji s višom stručnom spremom prema ranijim propisima – savjetnik (1,414), dok se ravnateljima škola i učeničkih domova kreću od 1,688 do 2,076.

Od svih ovih koeficijenata, najviše se ukazuje na onaj o nastavnika i učitelja od 1,325. U slučaju povećanja od 6,11 posto, on bi narastao na 1,406, čime bi prešao neke druge u prosvjeti pa je jasno da je potrebno mijenjati ne samo jedan, već niz koeficijenata, i to ne samo za radna mjesta u osnovnim i srednjim školama, nego i visokim. Naime, koeficijent od 1, 406 ima danas radno mjesto asistenta, odnosno višeg stručnog suradnika u sustavu znanosti i visokom obrazovanju. Iako u sindikatu tvrde da su nekada učitelji i asistenti imali iste koeficijente, to zacijelo nije logično.

Upravo zbog toga, ali i (pre)velikog broja zaposlenih u prosvjeti (gledano prema broju učenika, opterećenju…), na koje otpada polovica od 180 tisuća djelatnika u javnim službama, jasno je da Vlada ne bi smjela preko noći prihvatiti zahtjevi za povećanje koeficijenata, koji nisu pomno razmotreni i utvrđeni, čak i ako se zbog toga danima štrajka, tim više što pravni stručnjaci upozoravaju da koeficijenti u javnim službama nisu dio kolektivnog ugovora i da je zbog toga upitna zakonitost štrajka koju bi valjalo utvrditi na sudu a onda u miru razmotriti argumente za povećanje koeficijenata, odnosno plaća jer nezadovoljstvo valja racionalizirati.