Beljak na skupštini županijskog HSS-a: Završavamo tranziciju u modernu stranku

Varaždinske vijesti | 9.3.2020. u 20:19h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Članovi i članice Županijske organizacije Hrvatske seljačke stranke Varaždinske županije u petak, 6. ožujka, u Donjem Knegincu održali su izvještajnu godišnju skupštinu na kojoj je bio i predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Predsjednik Županijske organizacije HSS-a Darko Marković, koji je svoj mandat počeo prije dvije godine, u izvještaju o radu istaknuo je da stranka u općinama i gradovima u Varaždinskoj županiji HSS danas ima 3 načelnika, 3 zamjenika načelnika, 1 zamjenika gradonačelnika, 1 predsjednicu i 2 predsjednika vijeća te 50 vijećnika, a u Županijskoj skupštini participira s troje vijećnika te ima potpredsjednika Skupštine.

– Upravo na naš prijedlog povećan je županijski proračun za poljoprivredu za čak 4 milijuna kuna što je bio jedan od glavnih uvjeta da podržimo vladajuću većinu. Sredstva za županijsko vatrogastvo županija svake godine povećava za dodatnih 100 tisuća kuna, što je također naša inicijativa – naglasio je Marković te dodao da već duže vrijeme predlaže da Županija pokrene veliki projekt kojim bi se realiziralanabava nekoliko velikih vozila za vatrogasce diljem Županije.

Marković je nastavio da županijski HSS ne daje samo formalnu podršku projektima u obrazovanju naših najmlađih stanovnika Županije, već i vrlo aktivno sudjeluje u predlaganju i realizaciji projekata u školstvu. Spomenuo je veliki doprinos čak dvama regionalnim centrima kompetentnosti za izvrsnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u sektorima poljoprivrede i zdravstva, prijedlog načina realizacije proširenja prostora u Osnovnoj školi Veliki Bukovec za jednosmjensku nastavu te inicijativu za pripremu kompletne dokumentacije za sportsku dvoranu Osnovne škole u Bisagu koja bi se u idućem programskom razdoblju EU pokušala izgraditi europskim novcem.

– Prošle je godine HSS ove županije dao ideju, pokrenuo inicijativu te je osnovana tvrtka Bukotermal d.o.o. kojoj su osnivači Županija i Općina Mali Bukovec. Ovo je veliki projekt koji će našu županiju učiniti energetski neovisnom, proizvodnjom električne i toplinske energije iz OIE, konkretno iz geotermalne energije. Radi se o investiciji od nekoliko stotina milijuna kuna u našu Županiju. Rijetke županije odnosno regije u Europi se mogu pohvaliti energetskom neovisnošću, a jedna od njih će kroz nekoliko godina postiti Varaždinska županija upravo zahvaljujući HSS-u – dodao je Marković.

Predsjednik HSS-a spomenuo je i osnivanje Kluba seniora, među prvim županijskim organizacijama koje su pokrenule tu asocijaciju, zatim aktivno uključivanje u kampanju za Europski parlament te nekoliko dolazaka vodstva stranke u Varaždinsku županiju i organizaciju sjednice Glavnog odbora HSS-a u Općini Breznica.

Predsjednik stranke Krešo Beljak pohvalio je rad HSS-a u Varaždinskoj županiji.

– Vidi se da su ne samo varaždinski HSS nego općenito Varaždinska županija i zapadni dio Hrvatske na sasvim drugoj razini od nažalost nekih dijelova Hrvatske. Trebali bi učiti od Varaždinaca, od najrazvijenijih dijelova Hrvatske. To se onda vidi i unutar djelovanja političkih stranaka, posebno u ovoj stranci. Visoka demokratska razina odlučivanja, donošenja odluka, rasprava, glasanja. Jer ne mogu svi razmišljati jednako. Ne bi ni bilo dobro. U neka druga vremena su u HSS-u svi razmišljali jednako pa je skoro HSS nestao – rekao je Beljak te nastavio da je HSS u Varaždinskoj županiji uvijek imao jako dobru potporu.

– Stranka je pri kraju faze tranzicije – pretvoriti se u modernu stranku, koja neće samo živjeti od tradicije. Mi prodajemo svoj „proizvod“, svoju političku ideju. Ako nemate politike koje su prihvatljive ljudima, ako nemate što za ponuditi, badava je bilo kakva tradicija – istaknuo je Beljak te zahvalio županijskom predsjedniku.

– Zahtjevan je posao preuzeti organizaciju nakon dugogodišnjeg predsjednika Zvonimira Sabatija, koji je ikona varaždinskog županijskog i općenito HSS-a u Hrvatskoj. Darko Marković je osoba koja predstavlja političku budućnost HSS-a – kazao je Beljak.

U programu rada za 2020. godinu predsjednik HSS-a Varaždinske županije, koja ima aktivne organizacije u 20 općina i gradova, naglasio je rad na ustrojavanju organizacije u preostalih osam jedinica lokalne samouprave, kao i pripremu za parlamentarne izbore.

– HSS na sjeveru Hrvatske, odnosno u 3. izbornoj jedinici ima jedan od najboljih rejtinga i to gotovo 8 % što nas prema anketama svrstava na treće mjesto odmah nakon dvije najveće stranke. Želim vjerovati da je takav postotak i mogućnost angažmana svih ovdje prisutnih sasvim dovoljno da osvojimo mandat u bilo kojem načinu izlaska na izbore – rekao je Marković.

– Hrvatska seljačka stranka je prepoznala propast smjera kojim korača ovo društvo i prva kroz smjernice Nove republike predložila potpunu i jezgrovitu promjenu sustava. Došlo je vrijeme da nove ideje pronađu svoj put do ljudi te da se prestanemo odricati onoga što možemo te prihvatimo odgovornost i zadaće za boljitak našeg naroda i Domovine – poručio je Darko Marković na izvještajnoj skupštini Županijske organizacije HSS-a.