Batinić o OŠ Ivanec: Postupak dogradnje vodi Varaždinska županija, ne Grad Ivanec! Foto: Martin Novosel

Batinić o OŠ Ivanec: Postupak dogradnje vodi Varaždinska županija, ne Grad Ivanec!

vv | 13.6.2024. u 13:02h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Ivanca, Milorad Batinić imao je primjedbe na izjave koje je varaždinski župan, Anđelko Stričak, izrekao na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine. Naime, Stričak se osvrnuo na postavljeno pitanje Josipa Krtanjeka (HDZ) vezano za dogradnju Osnovne škole u Ivancu. Naglasio je kako nije zadovoljan brzinom realizacije te kako je očekivao da će izvođač biti izabran u lipnju, a dodao je da je zapelo kod projektanta i dostave troškovnika čime je prolongiran datum otvaranja ponuda.

- Ono što je zanimljivo je ime projektanta, a projektant je zamjenik gradonačelnika Grada Ivanca Marko Friščić. Pa si ja postavljam si pitanje, da li to gradonačelnik Batinić i njegov zamjenik Marko Friščić namjerno opstruiraju projekt dogradnje OŠ Ivanec. Mogu opstruirati, ali si ne mogu pomoći jer ih se ništa ne pita. Mi smo taj projekt započeli i završit ćemo ga. Oni mogu spletkariti i podmetati koliko god žele, ali si ne mogu pomoći. Ništa ih se ne pita. Projekt dogradnje škole u Ivancu ide i bit će realiziran - rekao je Stričak na sjednici. Gradonačelnik Ivanca je odgovorio na ove izjave priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

„Među desecima nesuvislih izjava kakvih smo se u županovim istupima naslušali posljednjih godina, ova svakako spada u antologiju izrečenih budalaština. Kao što je poznato, Grad Ivanec nije osnivač Osnovne škole Ivanec i nema apsolutno nikakve veze i dodirne točke ni s vođenjem ni s prijavom, a ni financiranjem toga projekta.

Kompletan postupak vodi Varaždinska županija, u čijoj nadležnosti jest osnovna škola. To izrijekom u svojoj izjavi potvrđuje i sam Stričak pa onda nije jasno kojim to instrumentima, alatima i načinima Batinić i Friščić „opstruiraju“ dogradnju škole? Imaju kristalnu kuglu iz koje otkrivaju super tajne detalje iz razgovora u županovom uredu? Ili postavljaju barikade prilazima školi?

U svojoj poznatoj maniri politički neukih, ruralno intoniranih, primitivnih i zločestih nastupa, u kojima su mu istina, fakti i poštivanje digniteta ljudi s druge strane političkog spektra zadnja čista nepoznanica, i ovoga puta župan Stričak „zaboravio“ je na glavnu vrlinu koja bi trebala krasiti ozbiljnog političara – a to je izbjegavanje laganja i manipuliranja činjenicama u javnom prostoru.

Dakle. Za vrijeme dok je bio zaposlen u tvrtki Studio Nexar, koja je na javnom natječaju dobila posao izrade projektne dokumentacije za školu Ivanec,  mag. ing. arh. Marko Friščić (zamjenik gradonačelnika) bio je dio projektantskog tima od ukupno 15-ak projektanata. Od 1. ožujka 2024. M. Friščić više nije zaposlen u Nexaru, nema nikakve veze s tim projektom pa onda nije ni jasno kako to „spletkari“ i podmeće oko dogradnje škole.

Umjesto da javnost obmanjujete takvim nebulozama, g. Stričak, odgovorite građanima na vrlo konkretna pitanja:

  • Ako je Županija još u prosincu lani od strane Ministarstva znanosti dobila suglasnost na kompletan projekt dogradnje škole (bez primjedbi!) i Odluku o financiranju, zašto ste natječaj za izvođača radova raspisali tek 5 mjeseci kasnije, u svibnju ove godine? Što ste čekali?
  • Tko je i zašto nakon toga „petljao“ u javnoj nabavi? Da možda to pojasnite javnosti jer taj dio čudno „miriše“…
  • Zašto ste u javnoj nabavi objavili nepotpunu dokumentaciju, čime ste opstruirali sami sebe i prolongirali si rokove? Jesu li vam i za to krivi Batinić i Friščić?
  • Nadalje, pa kako sada tvrdite da vodstvo Grada Ivanca opstruira predstojeću dogradnju škole, a dogradnja je već počela? Naime, upravo Županija je bila ta koja je još prije godinu dana službeno prijavila početak dogradnje!

I tu nije kraj priče. Ima još toga „mirišljavog“…

Zanimljiv vam je, g. Stričak, i tajming prozivki ivanečkog gradskog vodstva, pogotovo ako se zna da je u petak otvaranje ponuda za izvođača radova, što će vam, eto, biti još jedna prilika da se pohvalite svojim postignućima i konstatirate da dogradnja ide, usprkos otporu Batinića i Friščića. Jadno.

I, na kraju, tek kao podsjetnik.

Želeći da Grad sam dogradi Osnovnu školu Ivanec, M. Batinić je još 2018. godine Gradskom vijeću Ivanec predložio donošenje odluke kojom će od Županije zatražiti da osnivačka prava nad školom prenese na Grad Ivanec. Grad je bio spreman vlastitim snagama dograditi školu te omogućiti nastavu učenicima u jednoj smjeni.

Međutim, protiv takvog Batinićevog prijedloga u Gradskom vijeću bili su (i) svi HDZ-ovi vijećnici i to na čelu sa sadašnjim predsjednikom Zdenkom Đurasom!

Da je ta inicijativa tada prošla, danas bi u dograđenu školu išla već peta generacija ivanečkih učenika, a s obzirom na protek vremena i porast cijena, škola je mogla biti duplo jeftinija. Toliko o opstrukcijama.

To su činjenice i istina, a sve ono drugo, što vi tvrdite, to su vam samo priviđenja, g. Stričak“ - stoji u reagiranju gradonačelnika Ivanca Milorada Batinića.