Batinić: Čačić obmanjuje! Za JPP je nadležno Ministarstvo gospodarstva, a ne obrazovanja

| 1.4.2019. u 10:32h | Objavljeno u Aktualno

- Čačić ponovno obmanjuje javnost i manipulira, a sve na štetu 700 ivanečkih đaka. Dopis koji je župan Čačić prezentirao na svojoj konferenciji za medije je neistina i župan je toga svjestan. Ono što meni imputira, da skupljam političke poenčiće, upravo on to sada radi. Iako je rekao da će ta škola doći na red za dogradnju, to se još nije dogodilo, niti su u projekcijama proračuna za naredne godine osigurana sredstva za tu namjenu. Krivnja za to se stalno prebacuje na ministricu Divjak i minstra Štromara iako župan vrlo dobro zna koja je procedura, a argumenti su sljedeći:

Prema Zakonu o osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju Županija je ta koja dobiva decentralizirana sredstva za škole i u njezinoj je nadležnosti pokretanje projekata dogradnje i gradnje škola. Županija je kao osnivač jedini mogući pokretač dogradnje škole i ako to želi po modelu javno-privatnog partnerstva tada postoji precedura kojom se to može postići. Prema Zakonu o JPP-u Županije se mora obratiti ministarstvu koje je jedino nadležno za JPP, a to je Ministarstvo gospodarstva tj. Agencija za investicije i konkurentnost. Uredba o provođenju projekta JPP-a propisuje proceduru te prvo predstavničko tijelo tj. Županijska skupština Varaždinske županije mora donijeti odluku da se kreće po tom modelu. Stoga je ovaj dopis u kojem se ministrici Divjak poručuje da ako ne odgovori u roku 15 dana, onda bok, to nije na razini funkcije koju župan obnaša niti dolikuje njemu osobno - poručio je ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić na konferenciji za medije koja je sazvana kako bi se demantirali navodi župana Čačića koji kaže da dogradnju ivanečke osnovne škole ne koči Županija nego HNS-ovi ministri Divjak i Štromar.

Batinić također ističe da ga građani svakodnevno pitaju što je sa dogradnjom škole, ali da im on ne može više ponuditi odgovor. Također smatra da se župan Čačić tako odnosi prema projektu dogradnje škole jer "na izborima nije zadobio naklonost građana Ivanca".

Kazao je i da je ivanečki radio Sjeverni FM nekoliko puta pozivao njega i Čačića na javno sučeljavanje po pitanju dogradnje škole ali da se župan nije niti jednom odazvao.
- Ne želim reći da se boji ali očigledno nema argumente za javno sučeljavanje - kaže Batinić koji je i na Gradskom vijeću Grada Ivanca dao prijedlog da Grad preuzme osnivačka prava i financijske obveze kako bi krenuli u dogradnju škole, ali prijedlog nije prošao.

- Moj prijedlog, na žalost, nije prošao jer je župan uspio svoje koalicijske partnere i suradnike iz HDZ-a i SDP-a uvjeriti da nije dobro da to dođe na Županijsku skupštinu, jer bi se tada morao javno o tome očitovati - zaključuje Batinić.

Na konferenciji za medije govorio je i predsjednik HNS-a Varaždinske županije Alen Leverić koji je komentirao navode župana Radimira Čačića vezano za stečaj Uljanika.

- U svojim istupima Čačić tumači da sve što se događa u Istri, u brodograđevnoj industriji, ima negativan utjecaj na razvoj gospodarstva na sjeveru Hrvatske, no neke stvari zaboravlja. Godine 2012. Radimir Čačić je bio prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva. Tada sam kao pomoćnik ministra gospodarstva zadužen za industriju osmislio program i u proračun Vlade stavio 119 milijuna kuna za razvoj industrije i jačanje konkurentnosti izvozno orijentiranih industrija u kojima prednjače županije na sjeveru zemlje. No na izraziti zahtjev Čačića morao sam stopirati projekt i naziv programa promijeniti u restrukturiranje brodogradnje. Čačić je tim sredstvima dodao još 351 milijun kuna tako da je više od 470 milijuna kuna tada otišlo za restrukturiranje brodogradnje.

Otkud sada ima obraza govoriti da je ova Vlada protiv razvoja industrije na sjeveru kad zahvaljući njemu te godine zaposlenici sjevera nisu dobili veće plaće jer radnointenzivne djelatnosti na sjeveru spadaju u izvozne djelatnosti, ali je Čačić stopirao taj projekt koji je trebao biti za dobrobit ove županije – navodi Leverić ističući da za Čačićeva mandata „niti jedna kuna nije bila za razvoj sjevera“, a u tri godine, otkad je on zamjenik ministra, više od 150 milijuna kuna osigurano je za razvoj sjevera.

- Otkud ima obraza reći da HNS zaustavlja sredstva. Ako su njegovi vrli savjetnici tako izračunali onda ima oko sebe nesposobne ljude. A zašto spominje stečaj? Pa Čačiću je stečaj dobro poznat zadnjih godina, to i sami znate. Također, bez demagogije, treba reći da su Reformisti na nacionalnoj razini sastavni dio HDZ-ove Vlade i Čačić je pozvan na svaku koordinaciju, ali je na svim sastancima manji od makova zrna i šuti, a onda je u medijima „hrabar“. I na županijskoj su razini Reformisti u koaliciji s HDZ-om i siguran sam da će HDZ reagirati na ovo vrijeđanje Plenkovića jer partneru trebaš imati hrabrosti reći otvoreno u lice što misliš, a ne preko medija – zaključuje Leverić.