Batinić: Ako ministar donese odluku o odvozu otpada u Jerovec, imat će prosvjede

IHR/Varaždinske vijesti | 6.7.2021. u 12:42h | Objavljeno u Aktualno

- Temeljem dinamike o zatvaranju odlagališta Jerovec, koje je jedino otvoreno odlagalište u Varaždinskoj županiji, ono smije primati otpad samo iz šest jedinica lokalne samouprave, znači iz Ivanca, Lepoglave, Bednje, Klenovnika, Donje Voće i Maruševca. Nigdje ne piše da je to i Varaždin – komentirao je ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić aktualnu problematiku s otpadom.

Naime, varaždinska Čistoća od danas više ne preuzima otpad iz spremnika s crnim poklopcem za miješani komunalni otpad jer im je obustavljeno deponiranje. Varažadinski gradonačelnik Neven Bosilj jučer je rekao kako je zatražio inspekcijski nadzor za odlagalište Jerovec zbog odbijanja da zbrine otpad iz Varaždina, ali i 14 drugih jedinica lokalne samouprave, no Batinić kaže kako inspekcija može provesti nadzor, ali ne može donijeti i odluku o dovozu otpada iz drugih jedinica lokalne samouprave u Jerovec.

- Tu odluku može donijeti samo ministar. U slučaju da i donese takvu odluku, ovdje će imati prosvjede, a i ja ću iskoristiti sve nadležnosti koje imam i neću dozvoliti da se otpad u Jerovec dovozi iz drugih jedinica lokalne samouprave, osim onih koje su dogovorene za odlagalište Jerovec – rekao nam je Batinić koji je podjetio kako su mnogi građani senzibilizirani za ovu temu te bi eventualno odlaganje tuđeg smeća moglo biti okidač za prosvjede.

Dodaje kako je činjenica da ministar može izmijeniti dinamiku koja bi bila suprotna postojećoj, ali to onda ima svoju proceduru, odnosno mora proći javno savjetovanje.

- Tada ćemo sigurno dati primjedbe. Odlagalište Jerovec kojim upravlja Grad Ivanec nije dimenzionirano za prihvaćanje otpada iz ostalih jedinica lokalne samouprave. Ono je otvoreno, ali nema dovoljno kapaciteta za prihvaćanje otpada iz drugih jedinica lokalne samouprave – poručio je Batinić.