Barbara Antolić Vupora uputila apel i amandman: Podaci o mentalnom zdravlju djece su alarmantni

VV | 26.5.2023. u 09:31h | Objavljeno u Aktualno

U prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je 280% više pokušaja suicida  djece do 14 godina u odnosu na prošlu godinu. U cijeloj državi imamo samo 40 dječjih psihijatara, a godišnje se odobravaju tek 22 specijalizacije iz dječje i adolescentne psihijatrije 

Saborska zastupnica i predsjednica županijskog SDP-a Barbara Antolić Vupora jučer je u Saboru predala amandman  kojim bi omogućili da se proračunom osiguraju sredstva za dječje psihologe, prosječno dodatnih četiri po županiji. 

Namjera je, kako ističe, da država pokrene projekt za pomoć u osiguravanju mentalnog zdravlja djece, što je prijeko potrebno diljem Hrvatske. Službeni podaci govore o sve lošijem stanju mentalnog zdravlja kod djece, a stanje je alarmantno. 

Grad Varaždin kao primjer lokalne samouprave koja je taj problem prepoznala i reagirala. 

- Grad Varaždin je ozbiljno pristupio problemu mentalnog zdravlja te je izdvojio 40 000 eura u proračunu za zapošljavanje dodatnih psihologa u osnovnim školama. Grad je također formirao koordinaciju osnovnoškolskih psihologa. Uistinu se nadam i apeliram da takav model bude prepoznat i prihvaćen na nacionalnoj razini kako bi se riješio sve veći problem mentalnog zdravlja među mladima i djecom, kao što je bio slučaj s ostalim projektima koje je Varaždin pokrenuo – rekla je Barbara Antolić Vupora. Ističe da je obilježavanje ˝Evropskog tjedna mentalnog zdravlja˝ dobar povod da se govori o problemima, ali i da se pravodobno reagira. 

Podaci su alarmantni i treba reagirati, ne sutra, za mjesec dana ili godinu, nego odmah, istaknula je Barbara Antolić Vupora. Pritom je spomenula da su podaci o mentalnom zdravlju djece koje je nedavno iznijela pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat-Dragičević, zaista zabrinjavajući, a oni prvenstveno govore da je broj dječjih i adolescentnih psihijatara nedovoljan u odnosu na potrebe i da treba povećati broj specijalizacija psihijatara. 

- Nakon alarma u Srbiji trebamo hitno reagirati da spriječimo  kako se tako nešto ne bi dogodilo i ovdje. Kad gledamo trenutno stanje, ovo što sad imamo nije dovoljno i vodi prema vrlo lošim ishodima zanemarivanja alarmantnih podataka mentalnog stanja djece danas. Za Hrvatsku je psihijatrijska bolnica za djecu i mlade, u Zagrebu tkz "Kukuljevićeva"  sa tek 38 stacionarnih kreveta i pet liječnika, a stižu joj pacijenti iz čitave Hrvatske, premala.  

Realnost je kako djeca na hospitalizaciju čekaju nekoliko mjeseci! Također, djeca iz Dalmacije ili drugih dijelova Hrvatske, uopće nemaju mogućnost liječenja, svi moraju u Rijeku ili Zagreb. O čemu govorimo? Što se događa s tom djecom dok se ne pronađe krevet? upitala je jučer za saborskom govornicom Barbara Antolić Vupora. 

Država taj problem nije prepoznala, ističe Antolić Vupora. 

- Nakon rata, pandemije, potresa… svih teških okolnosti djeca su u teškom psihičkom stanju. Od psihologa u školama, do psihijatara u bolnicama, sustav nije reagirao ni na jednoj razini. U hrvatskom zdravstvu radi više od 500 psihijatara za odrasle, samo je 40-ak dječjih psihijatara. Također, godišnje se odobravaju tek 22 specijalizacije iz dječje i adolescentne psihijatrije od potrebnih 80 – rekla je Barbara Antolić Vupora. 

Potom je iznijela još jedan alarmantan podatak. 

- U prvih pet mjeseci ove godine, u odnosu na prošlu, u Kukuljevićevoj zabilježeno je čak 280% više pokušaja suicida kod djece do 14 godina. Nemoguće je ostati hladan. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u 2020. godini zbog problema s mentalnim zdravljem obiteljskom se liječniku javilo 18.309 djece u dobi od sedam do 19 godina  – ističe Antolić Vupora uz apel da se hitno reagira. 

Za početak prihvatite amandman na rebalans proračuna za dodatne psihologe, ne morate moj, napišite svoj, ide u korist djece.