Baksa: Drastična poskupljenja domova za starije guraju umirovljenike dublje u siromaštvo

vv | 22.10.2024. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Ivica Baksa, saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever, upozorio je u utorak kako su nedavna povećanja cijena županijskih domova za starije čak do 50% još jedan veliki udar na umirovljenike te pozvao državu da reagira uspostavom održivijeg modela financiranja domova kao i povećanjem kapaciteta.

- Kada preko 60 posto umirovljenika živi u siromaštvu ili riziku od siromaštva, svako dodatno poskupljenje im je ogroman udarac. Mirovine su preniske da bi pratile inflaciju i svakodnevna poskupljenja, a naši se umirovljenici sada suočavaju i s drastičnim rastom cijena domova za starije. U većini županija bilježimo rast cijena, a u nekima on doseže i 50 posto, što je do 200 eura po osobi. Ovisno o stupnju usluge cijene su od 500 pa do i preko 800 eura. Obzirom na trenutnu prosječnu mirovinu umirovljenik mora cijelu izdvojiti za trošak smještaja - kaže Baksa.

Navodi kako su domovi u vlasništvu države, županija i gradova neprestano popunjeni, a liste čekanja su dugačke i po nekoliko godina radi čega se ljudi okreću privatnim smještajima čije su cijene izvan dosega većine umirovljenika.

- Sustav financiranja županijskih domova za starije osobe je očito neodrživ. Svako povećanje troškova, bilo zbog rasta cijena hrane, energenata ili povećanja plaća zaposlenih, direktno se prelijeva na korisnike. A ti korisnici, naši umirovljenici, ne mogu podnijeti taj teret. Stoga država mora reagirati. Uz povećanje kapaciteta potrebno je i povećati sufinanciranje za smještaj u domovima za starije osobe kako bi ti troškovi za korisnike bili pristupačni i pratili rastuću ekonomsku cijenu smještaja - rekao je.

Upozorio je kako je jasno da će bez pravih i sustavnih reforma, naši umirovljenici nastaviti ne živjeti, već preživljavati i padati u dublje siromaštvo.

- Ne može politika biti stvaranje socijalnih slučajeva od umirovljenika kojima se onda u prikladnim trenutcima PR-ovski isplaćuje jednokratna pomoć. Stoga apeliram na Vladu da hitno poveća sufinanciranje domova, poveća kapacitete domova i osigura pravedan sustav kakav naši umirovljenici zaslužuju - zaključio je Baksa.