Bagerkop – Roberto: Gradilište u posjed neće biti predano, dok se ne riješe sva otvorena pitanja

| 25.8.2023. u 10:23h | Objavljeno u Aktualno

Tvrtka ima itekako kapacitete, a u dobroj vjeri pristupilo je poslu s kojeg se pokušava istjerati i javno dezavuirati

Dok iz Hrvatskih voda ukazuju da je novom izvođaču blokiran pristup Trakošćanskom jezeru, Bagerkop -  Roberto, poduzeće koje odvozilo nataloženi sediment do sredine godine kada su ti poslovni zaustavljeni, pismenim je putem ponovno ukazalo Hrvatskim vodama da još uvijek nije obavljena primopredaja radova niti je napravljen okončani obračun, iako je još u početkom srpnja, kako drže, neosnovano i nezakonito s njima  jednostrano raskinut ugovor te je aktivirana i naplaćena bankarska garancija.

Upravo radi toga što postupanje Hrvatskih voda drži neutemeljenim i nezakonitim, Bagerkop -  Roberto je već pokrenuo odgovarajuće postupke na varaždinskom Trgovačkom sudu.

-Materijalna dokumentacija - koja je predana sudskim vještacima - ukazuje da, uz neosnovanu naplatu bankarske garancije, Bagerkop – Roberto ima nenaplaćena potraživanja spram Hrvatskih voda te smo dali do znanja da ćemo se koristiti pravom zadržanja, odnosno retencije još 10. srpnja 2023., navodi se u dopisu Hrvatskim vodama.

Bagerkop – Roberto, naime, smatra da su Hrvatske vode kao naručitelj radova, koristeći prije svega nadzornu službu, posegnule za razno raznim "fabrikacijama" da bi ga javno dezavuirale putem medija, a zatim i istjerale s radilišta, i to mimo odredbi Ugovora, zakona i Posebnih uzanci o građenju pa su procijenili da je nužno da se to spriječi odgovarajućim sudskim postupcima.

-Pomno prateći rijetko viđeni medijski progon novinarke Jutarnjeg lista, saznali smo i da su Hrvatske vode za nastavak posla na Trakošćanskom jezeru angažirale društvo Hidroing.  Iako je upravo moj klijent inicirao sudske postupke u cilju da se utvrdi pravo stanje stvari, novinarka si je dala za pravo - koristeći i izvore iz Hrvatskih voda - da presuđuje po kratkom postupku, a njezine deskripcije su ozbiljan pritisak i na sami sud, upozorava se u dopisu Hrvatskim vodama.

Međutim, kako se naglašava, ni ovakve manipulacije neće ih spriječiti da na legitiman način dokažu da je Bagerkop – Roberto pristupilo poslu u dobroj vjeri te da je itekako bilo kapacitirano da obavi posao s kojeg ga se nastoji istjerati po svaku cijenu, a mimo zakona i propisa i činjenice da su najopremljenije za posao vađenja sedimenta jer, uz ostalo, imaju i ponton koji omogućava bagerima vađenje sedimenta i ostalog iz punih jezera, odnosno rijeka.  

-Dok se ne riješe sva otvorena pitanja, koja su inače prema Posebnim uzancama o građenju, predmetom primopredaje i okončanog obračuna, gradilište u posjed neće biti predano. Ovo tim prije što je i pitanje utemeljenosti jednostranog raskida ugovora također predmetom sudskog postupka, upozorava Bagerkop -  Roberto.