B. Antolić Vupora (SDP): Unaprijediti postojeću Mrežu hitne medicine na području naše županije

Varaždinske vijesti | 17.8.2018. u 13:37h | Objavljeno u Aktualno

Nakon tragičnog događaja u Zaprešiću prilikom kojeg je preminuo 21-godišnjeg mladića te problemom timova hitne medicinske pomoći, očitovali su se i županijskog SDP-a.

Priopćenje koje potpisuje predsjednica županijskog SDP-a Barbara Antolić Vupora prenosimo u cijelosti.

Svjedočimo tragičnom događaju u kojem je život izgubio 21-godišnji mladić u Zaprešiću. Duboko dirnuti tragičnim događajem svjesni smo nužnog pitanja kojeg si trebamo postaviti, a to je što bi svatko od nas mogao osobno učiniti u takvim tragičnim situacijama kada bi im svjedočio. Zakonom je propisano da županijski zavodi za hitnu medicinu planiraju, organiziraju i sudjeluju u obrazovanju stanovništva iz područja hitne medicine na svom području. Naš Zavod već nekoliko godina provodi preventivni program kojeg financira Varaždinska županija pod nazivom „Sve što trebate znati o hitnoj medicinskoj službi“, no potrebno je povećati ulaganja u dodatne edukativne i STEMI (ST-segment elevation myocardial infarction) programe. U našoj Mreži hitne medicine imamo 25 timova odnosno za područje cijele županije 24 sata tijekom svih dana u godini radi pet timova T1 u sastavu liječnik, medicinska sestra/tehničar i vozač, te znamo da za rad imaju osiguranu svu propisanu opremu te da je omogućen primjerice i nad standard u medicinskoj opremi s uređajima za automatsku masažu srca.

Poučeni tragičnim događajem, smatramo za potrebnim da na području naše županije unaprijedimo postojeću Mrežu hitne medicine, procijenimo uz pomoć stručnih osoba sadašnje provođenje hitne medicinske pomoći našim pacijentima te tako dobijemo odgovore da li postojeća organizacija propisanog sustava hitne medicine omogućava adekvatnu dostupnost i brzinu dolaska do vitalno ugroženog pojedinca te da li pozivatelji hitnog broja 194 ostvare hitnu medicinsku pomoć, medicinski savjet odnosno adekvatnu uputu kako postupiti u njihovom slučaju kada se ne radi o hitnom stanju. Takvim odgovornim postupanjem možemo na vrijeme uočiti potrebu za promjenom i poboljšanjem, a za što vjerujemo da uvijek ima prostora.

Na nacionalnoj razini predlažemo da se uz najavljenu promjenu uvođenja educiranih medicinskih sestara/tehničara specijalista hitne medicine, uvedu i paramedici (stručno osposobljene osobe bez formalne med. naobrazbe) te da se svakako u sustavu hitne medicine zadrži liječnik kao suradnik tima bez liječnika na terenu s kojim je povezan UKV vezom i telemedicinski kako bi u određenim okolnostima neposredno pomagao takvom timu vanbolničke hitne medicine do dolaska u najbližu bolnicu. Za takav sustav rada smatramo da je potrebno propisati obvezujuću suradnju bolničkih hitnih prijema u kojima rade liječnici s timovima T2 vanbolničke hitne medicinske službe (u kojima nema liječnika). Takva obvezujuća suradnja značila bi „zajedničko radilište“ s ciljem što bržeg i kvalitetnijeg zbrinjavanja hitnog pacijenta. Nadalje vrijedilo bi razmisliti o zonama djelovanja pojedinih županijskih zavoda na način da mogu reagirati i ekipe iz susjednih županija, a ne da se čeka slobodna ekipa unutar zavoda. Na taj se način u slučaju Zaprešić mogla uključiti hitna iz Zagreba.

Smatramo za potrebnim naglasiti da je nužno i uvođenje novog programa u školski sustav, primjerice kako školujemo primalje tako bi trebalo uvesti i školovanje zdravstvenih radnika hitne medicine.