Antolić Vupora u povodu Svjetskog dana beskućnika pozvala Vladu na donošenje nacionalne stambene politike

Varaždinske vijesti | 10.10.2024. u 16:25h | Objavljeno u Aktualno

Saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora istaknula je danas u Hrvatskom saboru u povodu obilježavanja Svjetskog dana beskućnika probleme sa kojima se isti suočavaju i pozvala Vladu da se aktivnije uključi u rješavanje stambene politike u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju saborske zastupnice i predsjednice ŽO SDP Varaždinske županije Barbare Antolić Vupora, kojeg prenosimo u cijelosti:

„Danas u Republici Hrvatskoj imamo registrirano oko 2000 beskućnika, što nije mali broj, a tek 420 mjesta u prihvatilištima za beskućnike. Nažalost, više od dvije trećine beskućnika ostaje na milost i nemilost ulici. Važno je napomenuti i da danas oko 10 000 osoba živi u neadekvatnom životnom prostoru. Brojke su neumoljive. I upravo iz navedenih razloga važno je da se na razini države donese što hitnije strategija stanovanja koja bi obuhvatila cijelu stambenu politiku i ponudila konkretna i održiva rješenja za rješavanje problematike stambenog zbrinjavanja“ – naglasila je Antolić Vupora.

U raspravi je zastupnica pohvalila Udrugu Novi put, čiji je cilj promicanje, razvoj i unapređenje skrbi o beskućnicima, pružanje stručne i savjetodavne pomoći, te stručno osmišljavanje, izrada i realizacija projekata kojima se unapređuje kvaliteta života beskućnika.

„Udruga Novi put u Varaždinu izrazito dobro brine i skrbi o beskućnicima sa navedenog područja. Sa ograničenim resursima udruga provodi cijeli niz aktivnosti kako bi pomogla najugroženijima i zato ovim putem želim posebno pohvalite rad njezinih djelatnika“ – istaknula je Antolić Vupora.