Antolić Vupora: Katastrofalno smanjenje broja stanovnika Hrvatske ostavština je HDZ-ove vladavine Foto: VV arhiva

Antolić Vupora: Katastrofalno smanjenje broja stanovnika Hrvatske ostavština je HDZ-ove vladavine

Varaždinske vijesti | 15.1.2022. u 14:54h | Objavljeno u Aktualno

- Poražavajući preliminarni rezultati popisa stanovništva koji pokazuju da je Hrvatska u posljednjih deset godina izgubila gotovo 10 posto stanovništva, odnosno blizu 400 tisuća građana, posljedica su i poraz izrazito loše politike aktualne vlasti - naglasila je to saborska zastupnica i predsjednica SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora, ističući da "nažalost i sjever Hrvatske dijeli istu sudbinu kao i ostatak Hrvatske što se tiče pada broja stanovnika".

>> U Hrvatskoj 3.888.529, a u Varaždinskoj županiji 160.264 stanovnika - evo kako je u naseljima

-U III. izbornoj jedinici iz koje ja dolazim, a koju čine Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija, brojka naših sumještana manja je za više od 35.000 stanovnika što je gotovo kao grad veličine Varaždina. Sjever Hrvatske kao pokretač gospodarskog razvoja te lider na brojnim drugim područjima također ima pad broja stanovnika što je samo dokaz da se ljudi ne iseljavaju samo iz krajeva u kojima nedostaje razvijenog gospodarstva i radnih mjesta već iz cijele Hrvatske - tvrdi Antolić Vupora koja pravi problem vidi u "općem nefunkcioniranju države, duboko ukorijenjenoj korupciji te činjenice da se mladima u ovoj zemlji ne nudi nikakva perspektiva i budućnost osim ako su vlasnici iskaznice vladajuće stranke".

- Dokaza za nefunkcioniranje opće države je mnogo; od lošeg i sporog sudstva, izostanka strategija pogotovo kada su u pitanju mladi, nejednakih uvjeta u mogućnostima obrazovanja kao i još uvijek neravnopravnog položaja žena u društvu. Sve to, ali i još puno toga ne nabrojenog, samo su dio naše surove realnosti koja pojedince, ali i cijele obitelji prisiljava da napuste svoju zemlju - kazala je saborska zastupnica.

- Vatrogasne mjere poput dodjele 200.000 kn za povratak iseljenih samo pokazuju potpuni nedostatak pravih demografskih, ali i svih drugih politika vladajućih. Koliko se mladih obitelji iselilo s Banije samo zbog katastrofalne obnove toga kraja nakon potresa? To je pravi pokazatelj nesposobnosti Vlade i njenih koalicijskih partnera - naglasila je Antolić Vupora.

- Nakon ovih katastrofalnih početnih rezultata popisa stanovništva možemo samo sa strepnjom očekivati rezultate dobne strukture stanovništva koji će sigurno dodatno ukazati da je HDZ svojom vladavinom napravio puno više štete nego sam rat u kojem je Hrvatska postala samostalna država - završila je saborska zastupnica Antolić Vupora.