Anđelko Stričak: Podržavam istrage svih vrsta bez obzira o kome se radi Foto: Martin Novosel

Anđelko Stričak: Podržavam istrage svih vrsta bez obzira o kome se radi

VV | 14.7.2022. u 10:41h | Objavljeno u Aktualno

- Podržavam istrage svih vrsta bez obzira o kome se radi, odnosno kojoj stranci pripada i to za mene nikada nije bilo sporno - rekao je Anđelko Stričak, varaždinski župan i predsjednik HDZ-a Varaždinske županije vezano za sumnje u nezakonite radnje oko primanja i davanja mita za posao pročistača.

Naime, jutros se doznalo da su u Varaždinu pokrenute istrage protiv dvojice poduzetnika i jednog djelatnika komunalnog poduzeća, za što se također neslužbeno sumnja da su u pitanju bivši direktor Varkoma Željko Bunić i predsjednik uprave GK grupe Robert Gotić, dok se identitet trećeg poduzetnika za sada ne zna, a Gotić je član varaždinskog HDZ-a.

Međutim, kako dodaje Stričak, očekuje od svih istraga koje dođu u javnost da se doživi i odgovarajući epilog, bilo podizanjem optužnice ili odbacivanjem kaznene prijave.

- Ne može se dogoditi da istrage traju godinama, a da se na kraju ne vidi njihov rezultat. Uostalom, porezni obveznici plaćaju institucije da provode istrage i one moraju imati adekvatan epilog, neovisno tko su osumnjičeni, a posebno kojoj stranci pripadaju - rekao je varaždinski župan.

Naime, Stričak nikada nije skrivao da Robert Gotić nije nikada bio njegov izbor, štoviše, Gotić je prijavljen i stranačkom vijeću časti koje mu je izreklo opomenu s uvjetnim isključenjem, ukoliko bude surađivao s drugim političkim opcijama mimo dogovora stranačkih tijela.

- HDZ, naravno, nema ništa protiv poduzetnika, prihvaćamo ih kao naše članove. Međutim, problem je kada na lokalnoj razini prihvaćaju određena istaknuta mjesta u vijećima i vrhu stranke, a nisu na lokalnoj razini prenijeti svoje vlasničke i upravljačke udjele u svojim poduzećima što uvijek izaziva sumnju kod drugih poduzetnika da li koriste svoju javnu poziciju za privatne svrhe. Na nacionalnoj razini se to ne događa jer se tamo prenose upravljački i vlasnički udio, a na lokalnoj razini bilo koja odluka za koju se glasa, izaziva sumnju da li se radi u javni ili privatni interes - rekao je Stričak i naveo jedan od zadnjih primjera u Varaždinu, gdje je Hrvoje Petrić glasao za određene promjene prostornih planova u korist poduzeća kojeg sam Petrić vodi.