Ilustracija Foto: Krešimir Đurić

Alarmantne brojke i u Županiji: 390 novih slučajeva koronavirusa

VV | 27.11.2020. u 13:14h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 390 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je ukupno 778 uzoraka.

Varaždinska županija ovime u posljednjih tjedan dana broji 1819 novih slučajeva, što je nova najviša vrijednost, a broj novozaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika je dostigla vrijednosti 1080.

Udio pozitivnih na COVID-19, među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata, jučer je iznosio 62%, dok je udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 50%. Posebno zabrinjavajući je podatak da je udio pozitivnih među komercijalnim testovima visokih 31%. To znači da je pozitivna svaka treća osoba, koja zapravo bez indikacija i uputnice liječnika dolazi po nalaz za vlastite potrebe, kao što je odlazak u inozemstvo.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 216 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 69 na odjelu infektologije, a 15 na ostalim odjelima u Varaždinu, 18 ih je u jedinici intenzivnog liječenja od kojih je 17 na respiratoru, 64 ih je u Klenovniku i 50 u Novom Marofu.

Preminule su 3 osobe pozitivne na COVID-19, što nažalost broj preminulih tijekom ovog mjeseca povećava na 83. Ukupno je do sada od početka ožujka evidentirano 86 preminulih osoba pozitivne na COVID-19.

S kućnog liječenja otpuštene su 232 osobe.

Ovime je od početka epidemije na području Varaždinske županije broj zaraženih dostigao brojku 7713. Aktivnih je 2475, a na liječenju kod kuće nalazi se 2259 osoba.

U nastavku priopćenja prilažemo broj slučajeva po pojedinoj jedinici lokalne samouprave.

- Zbog izrazito snažno naglašenog lokalnog prijenosa virusa, vjerojatnost da prilikom svojih svakodnevnih aktivnosti naiđete na osobu koja je zaražena je svakim danom sve veća. Moguće je da je asimptomatska, da ima slabe simptome ili da će tek razviti simptome, ali je već sada jako infektivna. To što vidimo osobu, koja danas nema nikakve simptome, ne znači da ih za par dana neće dobiti ili da ne može proširiti virus. Zapitajte se već danas, da li bi promijenili svoje ponašanje kad bi znali da je osoba koja je u vašoj neposrednoj blizini infektivna. Da li bi se drugačije ponašali kad bi znali da postoji vjerojatnost da ste i sami zarazni? Tek kada svoje svakodnevno ponašanje prilagodimo tome, tek tada možemo, i to s vremenskim odmakom, očekivati da će se situacija početi popravljati. Sve počinje od nas samih. Nijedna mjera na papiru neće promijeniti situaciju ukoliko sami smatramo da se tiče nekog drugog. – poručuje načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Oboljeli JLS 2711 by Varazdinske vijesti on Scribd