Akademija za poduzetništvo: Cilj je praktičnim savjetima ojačati poduzetničke vještine Foto: Krešimir Đurić

Akademija za poduzetništvo: Cilj je praktičnim savjetima ojačati poduzetničke vještine

| 4.10.2018. u 13:03h | Objavljeno u Aktualno

- Pokušali smo složiti kurikulum o temama za koje su naši poduzetnici izrazili interes, od onih koji tek namjeravaju postati poduzetnici, poduzetnika početnika do onih koji su već u fazi rasta i razvoja. Iako o poduzetništvu danas svi govore, a ušlo je i u sve školske kurikulume, od predškolskog obrazovanja nadalje, smatram da, nažalost, te teme još uvijek nisu dovoljno kvalitetno niti količinski dovoljno zastupljene, a poduzetnici danas svakodnevno izražavaju želju i potrebu za takvim temama i sadržajima - istaknula je Irma Dračić, jedna od predavačica na Akademiji za poduzetništvo koju je pokrenulo Pučko otvoreno učilište Varaždin.

- Riječ je o tome da je okoliš u kojem djelujemo vrlo dinamičan, novosti su svakodnevne i moramo ići ukorak s vremenom, ne radi se tu samo o struci za koju ste se opredijelili, području koje volite i u kojem ste dobri, već i o popratnim stvarima koje vas tjeraju da učite marketing, ekonomiju, knjigovodstvo, financije i mnogim drugim stvarima za koje možda niste ni bili primarno educirani, ali morate ih znati, jer kaže se da "neznanje ne oslobađa od krivice". Svi moramo poslovati u skladu sa zakonom, svi trebamo nekakve praktične savjete da bismo lakše "plivali" u tim nemirnim poduzetničkim vodama, i upravo zato je pokrenuta ova poduzetnička akademija - naglasila je Dračić.

akademija_za_poduzetništvo_03.jpg

Ravnateljica POU Varaždin Lana Velimirović Vukalović na današnjoj je početnoj konferenciji napomenula da program kreće za nekoliko dana, kao i da će osnovni (basic) program biti besplatan za sve poduzetnike i poduzetnice s područja grada Varaždina.

- Sada krećemo s grupom od 16 polaznika, a riječ je o pilot-projektu od 170 nastavnih sati i želimo vidjeti jesmo li na pravom putu. Do kraja godine vidjet ćemo treba li program kakve korekcije. Paralelno će ići i napredni (advanced) program, koji će uključivati komercijalne tečajeve, radionice i seminare na tržištu, s istim modulima kao i u osnovnom programu. Više o modulima zainteresirani mogu doznati na internetskim stranicama POU Varaždin. Imat ćemo i radionice za djecu i mlade, jer želimo razvijati njihovu kreativnost. Nije nam cilj stvoriti djecu poduzetnike, već kroz poduzetničke vještine ojačati druge njihove vještine. Razmišljamo i o novim dimenzijama vještina, vezano za socijalno poduzetništvo, a Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin zainteresirano je za poseban kurikulum za obrtnike - istaknula je Velimirović Vukalović.

akademija_za_poduzetništvo_13.jpg

U program je uključen i Tehnološki park Varaždin.

- Tehnološki park je prepoznao vrijednost ovog programa, budući da se mi bavimo uglavnom poduzetničkom infrastrukturom koja je neupitno važna, ali još su važniji ljudi koji dolaze u tu poduzetničku infrastrukturu. Odmah smo prepoznali da je ovaj program iznimno dobro koncipiran i kvalitetan, predavači će imati praktični pristup predavanjima, stoga smo se i priključili pronalaskom adekvatnih polaznika, od kojih neki već jesu u Tehnološkom parku, a neki tek trebaju doći - rekao je Karlo Kukec, direktor Tehnološkog parka.

akademija_za_poduzetništvo_14.jpg

Među polaznicima osnovnog programa je i Lovro Metlikovec.

- Imam obrt koji se bavi digitalnim marketingom i, iako sam završio Ekonomski fakultet, tijekom obrazovanja nisam dobio neka praktična znanja o poduzetništvu. Zato sam ovdje, kako bih doznao kako se nešto može bolje napraviti. Svatko tko uđe u poduzetništvo očekuje nekakav rast i razvoj u poslovnom i osobnom smislu, tu je bitan optimističan stav, stoga očekujem da ću ovdje doznati puno praktičnih i korisnih znanja - istaknuo je Metlikovec.

Sudionicima su se obratili i Branka Šaško, predstojnica varaždinskog HZZ-a, Boris Kos, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin, Ivana Matić, direktorica "Women in Adria", Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan te Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

akademija_za_poduzetništvo_16.jpg

- Cjeloživotno učenje je važno i za žene i za muškarce te iznimno cijenim inicijativu Pučkog otvorenog učilišta da je pokrenulo akademiju za poduzetnike. O ženama poduzetnicama je ipak važno govoriti, jer ispred žena na tržištu rada postoji niz prepreka koje su specifične isključivo za žene. Najveći broj pritužbi odnosi se na neravnopravnost u natječajnom smislu, vezano za spolno uznemiravanje, za otkaz ugovora o radu na određeno vrijeme, za negativno okruženje vezano za ostvarivanje majčinstva i roditeljskih uloga... Žene se u svim segmentima na tržištu rada susreću s nizom prepreka i zato je važno da žene poduzetnice imaju određene servise kako bi se mogle otisnuti u privatne vode, a za to bi država, Županije i Gradovi trebali imati više senzibiliteta za zaposlene osobe koje žele raditi i ostvarivati privatan život. Takav balans je iznimno važan - naglasila je pravobraniteljica.

Održan je i panel "Zašto edukacija za poduzetništvo?", nakon čega su sudionici mogli doznati više o dobrom marketingu u doba ogromne količine informacija, EU fondovima, projektima i programima za MSP, važnosti poslovnih modela, troškovima i nabavi.

akademija_za_poduzetništvo_01.jpg

akademija_za_poduzetništvo_02.jpg

akademija_za_poduzetništvo_04.jpg

akademija_za_poduzetništvo_05.jpg

akademija_za_poduzetništvo_06.jpg

akademija_za_poduzetništvo_07.jpg

akademija_za_poduzetništvo_08.jpg

akademija_za_poduzetništvo_09.jpg

akademija_za_poduzetništvo_10.jpg

akademija_za_poduzetništvo_11.jpg

akademija_za_poduzetništvo_12.jpg

akademija_za_poduzetništvo_15.jpg

akademija_za_poduzetništvo_17.jpg

akademija_za_poduzetništvo_18.jpg

akademija_za_poduzetništvo_19.jpg

akademija_za_poduzetništvo_20.jpg