Aglomeracija Varaždin: Za dokumentaciju 4,1 mil. kuna, početak radova sljedeće ljeto Foto: Krešimir Đurić

Aglomeracija Varaždin: Za dokumentaciju 4,1 mil. kuna, početak radova sljedeće ljeto

| 20.9.2016. u 14:42h | Objavljeno u Aktualno

Dogradnja i rekonstrukcija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kao i izgradnja i rekonstrukcija kanalizacijskog sustava Aglomeracije Varaždin uskoro bi trebala početi.

Najavljeno je to danas na konferenciji za novinare u Županijskoj palači na kojoj su predstavljene dosad provedene aktivnosti u sklopu projekta "Aglomeracija Varaždin s pridruženim aglomeracijama Cestica i Greda", sufinancirane iz europskog Kohezijskog fonda. Riječ je o izradi projektne dokumentacije.

4,1 mil. kuna za projektnu dokumentaciju

- Nadamo se da će za 3 do 3,5 godine kompletni sustav odvodnje i pročišćavanja voda biti gotov. Uloga europskog Kohezijskog fonda je ulaganje u budućnost te ćemo u ovoj prvoj fazi dobiti 85 posto od 4,1 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju. Moramo isprojektirati još jedan dio kanalizacijskog voda u nekim općinama, a uskoro očekujemo i građevinske dozvole. Ostale su još pojedine nedoumice oko katastra i zemljišnih knjiga te sam siguran da će svi natječaji do ožujka biti objavljeni i da ćemo do ljeta imati sve izvođače koji će početi raditi - istaknuo je župan Predrag Štromar i napomenuo da bi neki od radova, poput postavljanja cijevi velikog profila na području Varaždina, mogli početi u prvim mjesecima iduće godine.

Dodao je da se trenutno radi i na izradi dokumentacije za pročistač čiji bi kapacitet trebao biti dovoljan da prihvati otpadne vode iz svih deset općina i grada Varaždina. Podsjetimo, Aglomeracijom Varaždin, koja predstavlja područje na kojem su stanovništvo i/ili gospodarske djelatnosti dovoljno koncentrirani kako bi se komunalne vode mogle prikupljati i odvoditi do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, obuhvaćen je Grad Varaždin te općine Beretinec, Cestica, Gornji Kneginec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica.

Štromar je dodao da je projekt Aglomeracije, ukupne vrijednosti oko 800 milijuna kuna, obveza prema ugovorima s EU, s krajnjim ciljem zaštite pitke vode.

Radovi sljedeće godine?

Direktor Varkoma, Vlado Vlašić kazao je kako su u tijeku natječaji te da sve ide prema planu, ali da nemaju utjecaj na to koliko će postupak trajati.

- Po svemu sudeći, natječaje ćemo provesti do kraja godine i očekujemo da ćemo s početkom sezone građevinskih radova u proljeće započeti s radovima. Postoji mogućnost da će dio radova početi ove godine, ali to ovisi o vremenskim prilikama - kazao je Vlašić.

Na području Aglomeracije Varaždin postoji izgrađena kanalizacijska mreža (unutar Grada Varaždina te općina Gornji Kneginec, Petrijanec i Sračinec) ukupne dužine oko 220 km, a za dio kanalizacijskog sustava Aglomeracije izrađena je projektna dokumentacija s izdanim građevinskim dozvolama (unutar Grada Varaždina te općina Sračinec, Vinica, Vidovec i Maruševec), ukupne dužine oko 120 km.

Štromar se osvrnuo i na projekte aglomeracija u preostalim dijelovima županije.

Novac iz europskih fondova

- Počeli su natječaji i za druge gradove. Moramo znati da s pročistačem moramo završiti do 31. prosinca 2018., a s izgradnjom kanalizacije do 2019. godine, nakon čega slijede manje aglomeracije, od kojih neke moraju biti gotove do 2021., druge do 2023. godine, dok se u pojedinim mjestima niti neće graditi kanalizacija, nego će u takvim situacijama Varkom iz kuća odvoziti vodu na pročistač. Nakon 2023. imali bismo tako u potpunosti riješen problem odvodnje otpadnih voda iz naših kuća - kazao je Štromar, dodavši da vrijednost radova za sve ostale aglomeracije u županiji iznosi oko 1,5 do 2 milijarde kuna.

- Novac će se osigurati preko europskih fondova, dio je već riješen u dogovoru s Europskom komisijom, dok će se ostatak osigurati u novom proračunskom razdoblju EU od 2021. do 2017. godine. Za ovaj projekt je Europska unija dala 85 posto, a mi trebamo osigurati 15 posto, dok će za samu izgradnju kanalizacije EU dati 70 posto, država zajedno s Hrvatskim vodama 23-24 posto, a ostatak općine i gradovi, s kojima će Varkom dogovoriti način realizacije - rekao je Štromar.