31. OBLJETNICA „RODA“: Ruže za 37 poginulih i nestalih policajaca

Varaždinske vijesti | 18.3.2022. u 13:37h | Objavljeno u Aktualno

Na današnji dan prije točno 31 godinu je u sklopu tadašnje Policijske uprave Varaždin osnovana Specijalna jedinica policije „Roda“.

Pripadnici „Roda“ dali su veliki doprinos u oslobađanju gotovo svih okupiranih dijelova Hrvatske u Domovinskom ratu.

Tijekom rata je, nažalost, život izgubilo 11 policajaca specijalaca, a njih više od 50 je bilo što teže, što lakše ranjeno. Kroz Specijalnu jedinicu „Rode“ ukupno je prošlo 511 pripadnika.

U spomen na sve poginule i nestale pripadnike „Roda“ danas su položene ruže kod spomen-obilježja ispred Policijske uprave varaždinske u Milčetićevoj ulici u Varaždinu.

Uz članove obitelji poginulih pripadnika „Roda“, ratne pripadnike „Roda“ na čelu s predsjednikom Udruge Draženom Vitezom, izaslanika predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Dinka Tandaru, ruže su položili i župan Anđelko Stričak te njegova zamjenica Silvija Zagorec.

- Svojim ratnim suborcima Specijalne jedinice policije „Roda“ čestitam 31. obljetnicu osnutka, a s posebnim pijetetom svi se prisjećamo poginulih kolega. O doprinosu varaždinskih policajaca u obrani i oslobađanju naše domovine najbolje govori slavni ratni put od Vukovara preko Velebita do Dubrovnika. Danas, kad nas ratna razaranja i strahote u Ukrajini podsjećaju na Domovinski rat, svima je daleko jasnije što su i tko su bili hrvatski branitelji, i policajci i gardisti i hrvatski vojnici. Zbog njihove žrtve, mi smo danas kao država daleko sigurniji i otporniji na sve izazove današnjice – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Obilježavanje 31. obljetnice osnivanja „Roda“ nastavljeno je čitanjem povjesnice i imena svih poginulih branitelja, a prije toga je služena sveta misa u crkvi Dobrog pastira.

Na obilježavanju su bili i načelnik PU varaždinske Predrag Benčić, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i brojni drugi uzvanici.