23. kolovoza - Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima Foto: VV arhiva / ilustracija

23. kolovoza - Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Varaždinske vijesti | 23.8.2023. u 12:42h | Objavljeno u Aktualno

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, koji se obilježava 23. kolovoza, priopćenjem su se oglasili iz Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije.

- Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – komunizma, nacizma i fašizma, prigoda je da i ove godine ukažemo na važnost nedvosmislene osude svih stravičnih zločina, progona i strahota počinjenih uime i pod okriljem totalitarnih i autoritarnih režima. Njegujući kulturu sjećanja i osuđujući ubojstva, političke likvidacije i masovna kršenja ljudskih prava počinjena pod bivšim nedemokratskim totalitarnim režimima, Koordinacija za ljudska prava Varaždinske županije se i ove godine pridružuje obilježavanju ovog važnog dana - napomenuli su.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta 2008. godine, a slijedom toga je 2011. godine Hrvatski sabor proglasio 23. kolovoz spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u Republici Hrvatskoj.

Naime, 23. kolovoza 1939. godine potpisan je njemačko-sovjetski pakt o nenapadanju, poznatiji kao "Sporazum Molotov-Ribbentrop", kojim su Staljinov SSSR i Hitlerov Treći Reich postigli javni sporazum o nenapadanju i tajni sporazum o podjeli Poljske, Finske, Estonije, Latvije, Litve i Rumunjske. Osam dana nakon toga 1. rujna 1939. godine, napadom Njemačke na Poljsku, započeo je Drugi svjetski rat, ali i realizacija "Sporazuma Molotov –Ribbentrop".

- Kao što je svima znano, njemački nacizam i talijanski fašizam poraženi su u Drugom svjetskom ratu, a treća "zvijer", ona komunistička, preživjela je taj svjetski sukob i bila aktivna sve do kraja 20. stoljeća - istaknuli su iz Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije.

- Budući da je Republika Hrvatska u prošlom stoljeću bila suočena s tragičnim stradanjima kao posljedicom vladavine totalitarnih sustava, 23. kolovoz je proglašen danom sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i na taj način iskazujemo poštovanje žrtvama, kao i predanost promicanju mira, uključivosti, tolerancije i dijaloga. Milijuni ljudi su ubijeni, mučeni i deportirani u Hrvatskoj i brojnim europskim zemljama tijekom 20. stoljeća. Jasna osuda svakog totalitarnog režima i progona preduvjet je za očuvanje sjećanja na svaku nevinu žrtvu. Ona je također podsjetnik novim generacijama o važnosti poštivanja dostojanstva svakog ljudskog bića te izgradnji uključivih i tolerantnih društava temeljenih na kulturi mira - poručili su iz Koordinacije.