Nikad nije kasno za nova znanja i vještine!

| 26.9.2022. u 12:02h | Objavljeno u Sponzorirano

Nacionalni Tjedan cjeloživotnog učenja organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koja kontinuirano provodi aktivnosti usmjerene na promociju cjeloživotnog učenja. U sklopu Tjedna građani imaju priliku sudjelovati na besplatnim predavanjima, radionicama, okruglim stolovima i sličnim događanjima, a brojne obrazovne ustanove i ove će godine potencijalnim polaznicima predstaviti mogućnosti obrazovanja koje nude, posebice jer je sve veća mogućnost besplatnog obrazovanja putem vaučera za odrasle osobe za digitalne i zelene vještine.

Tjedan cjeloživotnog učenja UNESCO-ova je inicijativa pokrenuta 1999. godine, a svake se godine obilježava u brojnim zemljama na svim kontinentima i s istim ciljevima: senzibilizirati javnost za izgradnju pozitivnog ozračja o važnosti i potrebi cjeloživotnog učenja, promicati kulturu učenja te potaknuti osobnu motivaciju pojedinaca za uključivanje u procese cjeloživotnog učenja.

Organiziranjem nacionalne obrazovne kampanje već šesnaestu godinu zaredom ističe se, uz ostalo, važnost kontinuiteta promicanja cjeloživotnog učenja te posljedičnog jačanja svijesti građana da je upravo cjeloživotno učenje odgovor na izrazito dinamične promjene u brojnim segmentima društva i svakodnevnoga života, uključujući i promjene na tržištu rada te da se, unatoč svim okolnostima, može i treba cjeloživotno učiti i obrazovati.

Sve novosti mogu se pratiti na službenoj internetskoj stranici www.cjelozivotno-ucenje.hr i na službenim profilima na društvenim mrežama (Facebook i Instagram).

Jeste li čuli za vaučere za besplatno obrazovanje?!

Preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje sve nezaposlene, ali i zaposlene osobe mogu iskoristiti vaučere za besplatno obrazovanje, čija su sredstva osigurana kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021 - 2026. Iskoristite financijsku podršku za stjecanje dodatnih zelenih i digitalnih znanja i vještina. Vaučere mogu koristiti sve nezaposlene i zaposlene osobe s navršenih 15 godina života kojima se dodjelom vaučera osigurava stjecanje potrebnih vještina za razvoj karijere, zapošljavanje ili zadržavanje radnog mjesta. Korisnik sam bira obrazovni program i pružatelja obrazovanja. Trošak programa obrazovanja u iznosu odobrenog vaučera isplaćuje se izravno odabranom pružatelju usluge obrazovanja. U slučaju da je trošak programa obrazovanja veći od iznosa vaučera, postoji mogućnost da se razlika u visini iznosa podmiri od strane korisnika ili poslodavca. Točan iznos vaučera određuje se ovisno o obrazovnom sektoru, ukupnom radnom opterećenju za stjecanje kvalifikacije te satnici programa. Program obrazovanja može trajati: - za nezaposlenu osobu do šest mjeseci - za zaposlenu osobu do 10 mjeseci Više o vaučerima za obrazovanje možete saznati na internetskoj stranici vauceri.hzz.hr