I-VENT ”Zrak kao da spavamo u prirodi!”

VVM | 30.4.2024. u 10:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Ugradnjom ventilacijskog sustava problem prekomjerne vlage i plijesni u prostoru se riješava doslovce preko noći jer ventilacija omogućava 24-satnu cirkulaciju zraka i time se onemogućava stvaranje vlage.

Sve više ljudi izabire stanove u novogradnji ili adaptira stare stanove i kuće kako bi dobili što učinkovitu izolaciju prostora i time postigli uštede na energentima. Ali nakon što poboljšaju uvjete stanovanja, koji im s jedne strane donose energetsku učinkovitost kroz novu izolaciju, fasadu ili stolariju, s druge strane nastaju drugi problemi. Prostor se na taj način gotovo hermetički zatvorio i zabrtvio te više nema protoka tj. cirkulacije zraka. Osim ustajalog zraka, stvaraju se uvjeti za povećanu kondenzaciju te nastanak vlage i plijesni.

Ugradnjom ventilacijskog sustava taj se problem riješava doslovce preko noći jer ventilacija omogućava 24-satnu cirkulaciju zraka i time se onemogućava stvaranje vlage. U Hrvatskoj ima mnogo stambenih i poslovnih prostora koji se susreću s navedenim problemom koji se može vrlo brzo i trajno riješiti putem decentraliziranog sustava ventilacije s rekuperacijom provjerenog brenda i-Vent.

Nakon prvog kontakta s klijentom, predstavnik i-Venta izlazi na teren kako bi utvrdio situaciju na svakoj pojedinoj lokaciji te s kakvim se poteškoćama susreću klijenti i na kojim mjestima je potrebno ugraditi ventilacijske uređaje.

ivent-postavljanje-sesvete-18.jpg

Kako radi rekuperacija?

- Najčešći uzrok problema je prekomjerna vlaga zbog nemogućnosti stalne izmjene zraka uslijed čega nastaje plijesan na zidovima - kaže Josip iz tvrtke i-Vent te pojašnjava na koji način radi ventilacija s rekuperacijom.

- Rekuperacijski sustav se temelji na konstantnoj izmjeni zraka s povratom topline. To znači da uređaj svakih 70 sekundi izbacuje zagađeni zrak iz prostora i svakih 70 sekundi ubacuje svježi zrak u prostor. Uređaj za ventilaciju ima ugrađen keramički akumulator koji apsorbira sobnu temperaturu zraka koji izlazi iz prostora i prenosi je na zrak koji ulazi u prostor. To znači da zimi dolazi do izmjene zraka ali bez gubitka topline. Također i ljeti u rashlađenom prostoru uređaj omogućuje stalnu izmjenu svježeg zraka, ali bez zagrijavanja prostora vrućim zrakom izvana jer se ljeti keramika u uređaju ohladi i na taj se način ugodna sobna temperatura prenosi na vrući zrak izvana - pojašnjava Josip sustav rada.

ivent-postavljanje-sesvete-12.jpg

Perivi filteri zraka

- Drugim riječima, ventilacija omogućuje stalni izlaz zraka zagađenog disanjem i drugim aktivnostima ukućana te ulazak zraka izvana koji se putem keramičkog akumulatora prilagođava željenoj, sobnoj temperaturi. Na taj se način trajno rješava problem vlage i plijesni, a u prostoru uvijek imate svježi zrak bez otvaranja prozora, stvaranja propuha i gubitka topline ili rashlađenog zraka ljeti. Uređaji imaju vanjski i unutarnji filter, koji onemogućuju ulazak čestica izvana. Filteri su perivi, a također se može staviti i antialergijski filter - ističe Josip dodajući da su uređaji nečujni i da svaki godišnje troši električne energije od 2,7 eura.

Sustav je decentraliziran što znači da se ventilacijski uređaji mogu postaviti u svaku prostoriju u koju je potrebno. Najčešće se postavljaju u dnevnu i spavaću sobu, dok za kupaonice postoje posebni uređaji. Sustavom se upravlja pomoću daljinskog upravljača ili aplikacije koja se pomoću QR koda i trgovine aplikacija skine na mobilni uređaj.

- Skenira se QR kod i na aplikaciju se dodaju svi uređaji. Pomoću aplikacije može se povećati ili smanjiti protok zraka, odrediti timeline tj. noćni ili ljetni režim rada i slično.

ivent-postavljanje-sesvete-3.jpg

OSOBNO ISKUSTVO
Kako je i-Vent sustav ugradila osmeročlana obitelj iz Sesveta

- Za i-Vent ventilacijski sustav sam doznao preko dvojice prijatelja koji su mi se pohvalili da im ovaj sustav dobro funkcionira. Jedan od njih je sam ugrađivao uređaje, ali mi je preporučio da naručim cjelokupnu uslugu s montažom tako da imam sve brzo ugrađeno. Također su mi rekli da nakon ugradnje i-Vent sustava imaju osjećaj kao da spavaju u prirodi - govori Hrvoje iz Sesveta, otac osmeročlane obitelji koja se prije tri godine uselila u kuću te su se ubrzo pojavili problemi s plijesni na zidovima.

- Vlaga i plijesan stvarala se tijekom zime zbog hladnih mostova i jer se tada manje prozračuje. Svake bi godine to sanirali, ali bi se zimi plijesan ponovno stvarala. Imamo puno djece i nisam želio da moja djeca žive u takvim uvjetima pa sam se odlučio za ovakav sustav. Oduvijek mi je bila želja imati kuću koja je dobro izolirana, a da ima mehaničku ventilaciju s rekuperacijom kako bih postigao standard pasivne ili niskoenergetske kuće - ističe Hrvoje dodajući da je gledao i druge ventilacijske sustave ali se na kraju odlučio za i-Vent kao provjereno rješenje s dobrim referencama i pozitivnim povratnim informacijama od kupaca.

Lunoszdravlje2.jpg

- Ispunio sam upitnik na internetu i odmah su mi se javili te je njihov predstavnik došao kako bi vidio prostor i snimio situaciju. Vidio je da postoji potreba za sustav s rekuperacijom jer imamo hladne mostve i odlučili smo montirati uređaje u pet spavaćih soba i u dnevni boravak. Vrlo brzo smo dogovorili termin ugradnje. Monteri su došli u 8 sati ujutro te je oko 10 sati sve bilo gotovo. Mislio sam da će radovi trajati pet sati, a svih sedam uređaja ugrađeno je u roku od nešto više od dva sata - kaže Hrvoje dodajući da su rupe u zidu napravljene alatima koji iza sebe ne ostavljaju nikakvu prašinu niti prljavštinu, tako da poslije odlaska majstora nisu trebali ništa čistiti.

- Očekujem da ćemo konačno riješiti problem vlage i da ćemo imati kvalitetniji zrak u cijeloj kući, a da će djeca u svojim sobama imati bolju koncentraciju za učenje te da će nam svima biti ugodniji život u našoj novoj kući - ističe Hrvoje.

Za više informacija posjetite web stranicu www.i-vent.com/hr ili nazovite 01/2132-400 tijekom radnog vremena.

i-Vent2.jpg