Projekt obnove vatrogasnog doma u Višnjici spreman za realizaciju

Varaždinske vijesti | 6.2.2024. u 20:13h | Objavljeno u Našim krajem

Pred Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Višnjica jedan je od najvećih projekata u njegovoj 73 godine dugoj povijesti. Riječ je o projektu energetske obnove vatrogasnog doma vrijednom 533.569 eura za čiju je realizaciju DVD Višnjica, u suradnji s Gradom Lepoglavom, dobio bespovratnih 222.679 eura.

Riječ je o sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. dobivenih na natječaju Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za dodjelu bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrada javnog sektora.

Realizaciju projekta u ovoj godini na održanoj je redovitoj Skupštini DVD-a Višnjica, predstavljajući plan rada, najavio njegov predsjednik Stjepan Križanec.

– Dobivena bespovratna sredstva samo su dio sredstava potrebnih za realizaciju projekta. Preostali 358.561 eura osigurat će Grad Lepoglava s kojim DVD Višnjica provodi ovaj projekt. U ime svih članica i članova DVD-a Višnjica zahvaljujem Gradu Lepoglavi na čelu s gradonačelnikom Marijanom Škvarićem te Gradskom vijeću na svesrdnoj pomoći u pripremi prijave i same izvedbe projekta obnove vatrogasnog doma u Višnjici. Zahvaljujem i članovima DVD-a Višnjica bez kojih, kao i njihovog odricanja, ne bi bili u prilici krenuti u ovaj projekt – poručio je predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec.

Skupštini DVD-a Višnjica nazočili su brojni gosti među kojima državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, zapovjednik Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Zvonko Glažar, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave i izaslanik župana Varaždinske županije Robert Dukarić, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije i izaslanik glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske Nedjeljko Vukalović i član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec.

– Kad smo odlučili krenuti u obnovu vatrogasnog doma u Višnjici pripremili smo projekt i spremni čekali otvaranje natječaja. Čekali smo to četiri godine. Projekt smo, sukladno uvjetima otvorenog natječaja, nadogradili sustavom koji će ugradnjom dizalice topline, solarnih panela i punjača električnih automobila, povećati energetsku učinkovitost vatrogasnog doma u Višnjici. Pripremu i provedu projekta te stručnu i financijsku potporu osigurao je Grad Lepoglava ispred kojeg zahvaljujem vatrogascima na svemu što čine štiteći živote i imovinu građana – poručio je gradonačelnik Škvarić.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave i izaslanik župana Varaždinske županije Robert Dukarić izrazio je zadovoljstvo početkom realizacije projekta uređenja vatrogasnog doma u Višnjici kojem je potporu dalo i Gradsko vijeće.

Zahvalio je vatrogascima na njihovom radu i pomoći koju pružaju građanima. Pozivajući se na župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka najavio je mogućnost nabavke kombi vozila za DVD-u Višnjicu.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop istaknuo je, obraćajući se nazočnima, važnost vatrogastva i vatrogasaca u sustavu zaštite Republike Hrvatske dok je predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedjeljko Vukalović poručio da je svaki vatrogasaca i svako društvo važna karika vatrogasne zajednice ne samo Republike Hrvatske već i na međunarodnoj razini.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Zvonko Glažar pohvalio je suradnju hrvatskih i slovenskih vatrogasaca kojoj su pridonijeli i višnjički vatrogasci kroz suradnju ss brojnim slovenskim vatrogasnim društvima.

Tijekom Skupštine višnjičkim su vatrogascima dodijeljene zahvalnice i priznanja. Među nagrađenima bio je i Stjepan Miholić kojem je dodijeljeno priznanje za 50 godina rada u vatrogastvu. Josip Pajtak proglašen je najvatrogascem DVD-a Višnjica u 2023. godini.