ZELENA ČISTKA Novomarofčani čistili od smeća Belski Dol, dolinu rijeke Lonje, Paku.. Foto: Grad Novi Marof

ZELENA ČISTKA Novomarofčani čistili od smeća Belski Dol, dolinu rijeke Lonje, Paku..

VV | 28.4.2024. u 11:51h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Novi Marof uključio se u najveću ekološku kampanju u Hrvatskoj "Zelena čistka“. Akcija je održana jučer, a uz predstavnike Grada Novog Marofa i gradonačelnika Sinišu Jenkača, priključili su se tvrtka Novokom, udruge, javna poduzeća te brojni građani.

Vesela ekipa od smeća je čistila lokacija u smjeru Belskog dola, Bela kamenolom, doline rijeke Lonje, Paka – nadvožnjak do izletišta Grebengrad uz cestu. Grad je osigurao kontejnere za sakupljanje smeća te odvoz na odlagalište otpada, kao i nabavu potrebnog ručnog alata i opreme za sudionike akcije: lopate, grablje, rukavice, vreće za smeće...

- Naša komunalna tvrtka zadužena je za prikupljanje otpada, a imamo i reciklažno dvorište koje je doslovno u centru grada, odmah do komunalnog poduzeća. No mnogi još uvijek otpad bacaju u prirodu. Hvala svima što ste se odazvali jer Novakom će sav prikupljeni otpad propisno i zbrinuti - poručio je novomarofski gradonačelnik Jenkač.

Pozvao je sve da ne bacaju otpad u prirodu, niti ga spaljuju kod kuće.

- Nemojte to činiti jer je spaljivanje plastike najveći oblik zagađenja, jer se emitiraju spojevi koji ne odlaze visoko u atmosferu, nego se vrlo brzo nakon toga spuštaju na vaše vrtove i te spojeve potom svi udišemo - rekao je Jenkač te pozvao Novomarofčane da sav otpad, od bio do glomaznog otpada dovoze u reciklažno dvorište, gdje će se propisno zbrinuti.