Otvoren obnovljeni most Putine na rijeci Bednji Foto: Grad Lepoglava

Otvoren obnovljeni most Putine na rijeci Bednji

Grad Lepoglava/vv | 4.10.2023. u 11:47h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon što je čak dvije godine zbog oštećenja bio zatvoren, ponovno je za promet, 3. listopada, otvoren most Putine na rijeci Bednji u Lepoglavi.

Otvaranju mosta prethodila je njegova sanacija uspješno realizirana krajem lipnja, za koju je izdvojeno 348.866 eura. Dio je to od 2.368.510 bespovratnih eura koliko je Grad Lepoglava osigurao na natječaju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije, a za sanaciju posljedica šteta od potresa na komunalnoj infrastrukturi.

– Ovaj most, prije svega spaja poljoprivredne površine naših građana. Zbog nemogućnosti pristupa, područje je dijelom bilo neobrađeno. Vjerujem da će se s obnovom mosta dogoditi revitalizacija poljoprivrednog zemljišta koje se na tom području nalazi. Uz sanaciju mosta Putine, s dobivenih više od 2.3 milijuna eura, što je više od iznosa izvornog proračuna Grada Lepoglave, sanirali smo četiri klizišta i 11 dionica nerazvrstanih cesta u dužini od oko 10 kilometara – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši pri tom Vladi Republike Hrvatske koja je osigurala navedena sredstva, Hrvatskim vodama koje su napravile regulaciju korita potoka i rijeka na gradskom području, Varaždinskoj županiji te zaposlenicima u gradskoj upravi, Gradskom vijeću i građanima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.

– Jedino zajedništvom i sinergijom te definiranim ciljevima i vizijama možemo uspješno realizirati projekte poput ovog. Sanacijom ovog mosta povećat će se životni standard stanovnika Grada Lepoglave i okolice. Svoj doprinos povećanju tog standarda daje i Varaždinska županija koja je putem Županijske uprave za ceste na području Grada Lepoglave uložila milijun eura. Izvršena je sanacija dvaju klizišta, asfaltnim je slojem presvučeno nekoliko dionica cesta, a zajednički gradimo nogostup u mjestu Žarovnica – istaknula je ovom prigodom zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

Iako Hrvatske vode nisu sudjelovale u financiranju izgradnje ovog mosta, Milan Rezo, direktor VGO gornja Drava i Mura, ovom je prigodom poručio da Hrvatske vode s uređenjem vodotoka osiguravaju funkcionalnost ovog i drugih mostova. Pri tom je najavio i nova ulaganja na području Grada Lepoglave, prije svega izgradnju retencije koja će smanjiti dotok vode u rijeku Bednju.

Nakon što je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, u društvu gradonačelnika Grada Lepoglave Marijana Škvarića, direktor VGO gornja Drava i Mura Milana Reze i predsjednika Gradskog vijeća Grada Lepoglave Roberta Dukarića, i službeno u promet pustila obnovljen most Putine, kvalitetu gradnje i njegovu čvrstinu, prelaskom mosta, potvrdili su radni stroj i teretno vozilo. Prethodno most je blagoslovio domaći župnik vlč. Nenad Piskač.